Nedimović: Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije

0
1072
meso mesara
Foto: Pixabay

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora koja se bave preradom kukuruza.

Adama Asorbital 1120x180

„Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije – goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode, a potpisali smo i sporazum sa Indonezijom, oni otvaraju prvo za jabuku, za kukuruz, pa idemo dalje na nova tržišta“, rekao je ministar Nedimović.

Imamo dovoljno veštačkog đubriva

Nedimović je gostujući u Dnevniku RTS-a istakao da su obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva i najavio da će 7. februara biti otvoren novi poziv IPARD-a za kupovinu traktora.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Nedimović kaže da su potrebe Srbije za veštačkim đubrivom kompletno obezbeđene preko uvoznika. „Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu i kasnije za ostale ratarske kulture“, naglasio je Nedimović.

Kaže da je činjenica da u svetu postoji ozbiljna kriza sa gasom i da Srbija ne može da se ponaša kao da je sama na planeti.

1120x180px

„Srbija i Jugoslavija su uvek bili zavisni od uvoza uree jer nismo imali dovoljno gasa. Kao što nemamo more, tako nemamo ni gas. Moramo uvek da budemo svesni trenutka u kojem živimo. Cena uree je krenula da pada, već sada je za skoro 200 evra niža nego što je bila pre mesec dana i to je trend“, objasnio je Nedimović. On naglašava da đubriva ima dovoljno na tržištu, da stižu novi kontigenti i da će biti sasvim dovoljno za sve radove u sektoru ratarstva.

PROČITAJTE I...  Pasulja je sve manje u Srbiji

Dodatna pojašnjenja za kredit za đubrivo

Nedimović je podsetio i da je država izašla sa dve posebne mere i da su već četiri banke počele da realizuju meru beskamatnog kreditiranja, dok će još šest banaka početi sa realizacijom tokom narednih dana. „Poljoprivredniku je dosta samo da ode u poslovnu banku. Država pokriva kompletnu kamatu, vraća se glavnica, tek prvi deo, kada prođu sve žetve, u oktobru. Ne trebaju nikakva posebna sredstva obezbeđenja, dobijete novac potpuno besplatno, dobijete ga sad da možete jeftinije da uzmete đubrivo“, ukazao je Nedimović.

Adama Soratel 1120x1080

Ističe da je obezbeđeno i seme za setvu i da nema razloga za brigu. „Što se tiče kukuruza i ostalih kultura koje idu na proleće, nemojte da imate nikakvu brigu. Imamo svoju proizvodnju i nemamo nikakvih problema“, istakao je Nedimović.

Pregovora se sa 2 velika investitora

Ministar Nedimović objavio je i da su u toku pregovori sa dva velika investitora – jednim iz Egipta i jednim iz Kine. „I jedan i drugi se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, nekih sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premijum proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza. To su ozbiljne stvari“, ističe Nedimović.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Kaže da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije. „To je jako dobro jer više ne moramo da prodajemo sirovinu nego radimo poluproizvod ili finalni proizvod koji je mnogo skuplji. To je cilj poljoprivrede“, ističe Nedimović.

PROČITAJTE I...  Situacija se pogoršava - Uzgajivači svinja i krava traže urgentne mere države

Subvencije države raznovrsne

Ministar je istakao da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repro materijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

Adama Tomigan XL 1120x180

„Imamo četiri-pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobijete pola novca, za kupovinu traktora imate dva konkursa. Iz IPARD-a 7. februara kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, imate već otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata, gde država da pola novca besplatno, 40 odsto je kredit, a 10 odsto je sopstveno učešće“, navodi Nedimović.

Nedimović je podsetio da postoje i konkursi koji su otvoreni za nabavku robota za mužu koje ljudi traže zbog nedostatka radne snage. Ističe da će po prvi put na pijacama, trgovima i ulicama biti mlekomati sa svežim mlekom sa farmi.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Najavljuje da od marta kreće i isplata 55 miliona evra za davanja po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

Nedimović je naglasio da će i ove godine biti dovoljno hrane u Srbiji i ističe da je prethodne godine zabeležen rekordan izvoz od pet milijardi dolara.

Adama Maxentis 1120x1080

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni tekstAfrička svinjska kuga na jugu Srbije
Sledeći tekstTeška godina za proizvođače cveća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime