Teška godina za proizvođače cveća

0
524

„Govor“ cveća zna nekada da bude okrepljujući i oplemenjujući od hiljadu izgovorenih reči – priča nam Dragica Dostanić, vlasnica jednog od najvećih rasadnika cveća u srcu Srema. I upravo u toj oazi mirisa i boja, ova 70-ogodišnja penzionerka, već dvadesetak godina crpi energiju i motivaciju za stvaranje najraskošnijih cvetova, koji su osvojili i naizbirljjivije ljubitelje biljaka, koji su njene stalne mušterije. Srce joj je ispunjeno, kada šetajući ulicama, na balkonima uoči cveće koje je odnegovano u njenim plastenicima, a često joj na pijaci prilaze i stare mušterije da joj se pohvale fotografijama cveća koje su od nje kupile.

Adama Maganic 1120x180

Ljubav i toplina utkane u svaku laticu

Kada zakoračite u jedan, od 9 plastenika koje imaju Dragica i njen suprug Borisav, ne možete a da ne osetite ljubav i toplinu koje su utkane u svaku laticu od više desetina vrsta cveća koje uzgajaju. Njihova porodična kuća u Salašu Noćajskom je prepoznatljiva po raznovrsnom cveću, a njihov balkon je najbolja reklama za „Rasadnik Dostanić“. Kuća bez cveća je, kaže Dragica, hladna i sterilna, i zato je ponosna kada joj se stare mušterije iznova vraćaju, kako bi oplemenile svoje domove njihovim cvećem. Dragica je brižljivo birala asortiman cveća u rasadniku, sve ove godine. Njihovom cvetnom laboratorijom dominiraju pravi cvetni dragulji zavodljivih boja i mirisa. Kako u šali kažu njene radnice, kada bi je probudile u pola noći, znala bi da nabroji sve vrste cveća koje trenutno gaje. Dragica uz osmeh kaže da su pojedine radnice, koje su u sezoni bile angažovane u njihovom rasadniku, imale problem da se snađu i da prepoznaju razne vrste cveća, a ona bi ih nepogrešivo upućivala na svaku saksiju u plasteniku.

PROČITAJTE I...  Plastenička proizvodnja povrća u selu Ševarice

U carstvu mirisa i boja već 20 godina

U njihovom rasadniku, nalaze se cveća različitog perioda cvetanja, upečatljivih boja, aristokratskog ili orijentalnog izgleda. Naša kamera zabeležila je pravi vatromet boja, dok su članovi ekipe emisije uživali u opojnim mirisima. Teško je, kaže Dragica, proceniti količine koje proizvedu u jednom plasteniku, ali je sigurna da prilikom jedne porudžbine kod njih nikada ne bude manje od 200 hiljada saksija. U svakodnevnom, obimnom poslu Dragica ima svesrdnu pomoć svog supruga Borisava. On je u početku bio skeptičan kada mu je rekla da će se upustiti u cvećarski biznis. Kako kaže, prve sadnice cveća je krišom nabavljala. Trebalo je da prođe i godinu dana, da bi Bora prihvatio njenu želju da se posveti cvećarskom zanatu. Uspela je da prenese svoju ljubav prema cveću i na njega, do te mere da je on danas preuzeo posao oko sađenja i prodaje.

Paradajz 1120x180

Bravarske alate zamenio cvećarskim makazama

Svih 9 plastenika, Borisav je konstruisao i podigao sam, budući da se ceo život bavio bravarskim zanatom. Bravarske alate, pod stare dane je, kaže, zamenio lopaticama, grabljicama i cvećarskim makazama. Bora kaže da je najteži deo posla bio kada je morao da instalira više od 15 hiljada kapaljki za sistem „kap po kap“. Znao je da taj posao ne bi mogao da poveri svojoj supruzi ili radnicama. Viđaju ga mušterije i na pijacama, kaže Bora i sa ponosom ističe, da je oko njihove tezge uvek velika gužva. U poslednje dve godine, u doba pandemije, nisu bili prisutni na pijacama. Nije bilo ni potrebe, jer je zaživela prodaja sa kućnog praga.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u selu Sovljak

Agrosaveti proizvodnja cveca Salas Nocajski 02

U cvećarstvu nema ni praznika ni crvenog slova u kalendaru

Uprkos činjenici što, u sezoni, svega četvoro radnika opslužuje 9 plastenika, uspevaju da proizvedu velike količine, kvalitetnog cveća. Ali će, prema Borinom mišljenju, ova godina biti jedna od težih, kada je reč o plasmanu. Inflacija se odrazila na sve sfere, pa i na prodaju cveća. To Dostanići vide i po tome što im pojedine stalne mušterije plaćaju na rate, odloženo. Pregrmeli su oni, kaže, i teža vremena, izdržaće i ovo. Borisav kaže da je proizvodnja cveća veoma odgovoran i zahtevan posao. Ne znaju oni ni za praznike ni za crveno slovo u kalendaru.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cveće Dostanića krasi balkone i vrtove širom Srbije

Iako je cvećarski posao odgovoran i zahtevan, na neprospavane noći i brigu, Dragica i Borisav brzo zaborave. Iskreno ih obraduje svaki novi pupoljak u njihovoj cvetnoj oazi. Poznati su po svom osmomartovskom programu – velikom izboru karanfila, sobnih biljaka, muškatla, surfinija, ruzmarina, limunova, lavande. Kvalitet će biti imperativ u proizvodnji ovog preduzimljivog i skladnog bračnog para iz Salaša Noćajskog, i u godinama koje slede. Dragica u šali kaže da njihov radni dan traje 25 sati. Ali oboje uživaju u svakom provedenom trenutku u njihovom cvetnom kutku. Kako objašnjava, za sve ove godine stvorila se jedna nevidljiva emotivna nit. Ona ih je povezala sa tim darovima prirode, i sve dok budu imali snage, njihovo cveće krasiće mnoge srpske balkone i vrtove.

Prethodni tekstNedimović: Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije
Sledeći tekstOdržan protest upozorenja poljoprivrednika: Sledi totalna blokada

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime