Nezadovoljni ratari Braničevskog okruga: Lista zahteva je borba za goli opstanak

0
483

Više puta najavljivani, pa odlagani protesti ratara i stočara, biće organizovani širom Srbije, ukoliko u četvrtak, 18. maja ne bude postignut dogovor predstavnika Udruženja poljoprivrednika sa predsednikom države, Aleksandrom Vučićem.

Adama Sultan 1120x180

Prva polovina 2023-će godine protekla je u znaku pregovora oko poboljšanja položaja poljoprivrednika,  na relaciji nezadovoljni ratari i stočari – predstavnici Vlade Srbije, a po svemu, sastančenja će obeležiti i ostatak godine.

Predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić i resorna ministarka, Jelena Tanasković su u više navrata do sada naglašavale da poljoprivrednici imaju podršku i razumevanje svoje države, dok su, proizvođači, sa druge strane, isticali da je to sve politička demagogija i kupovina vremena.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Ujedinjenje Udruženja „Stig“ sa poljoprivrednicima iz Centralne Srbije i Vojvodine

Jedan od najistaknutijih predstavnika poljoprivrednika Braničevskog okruga, Nedeljko Savić, koji je predsednik Udruženja „Stig“ iz Požarevca, koje okuplja više od 400 proizvođača iz tog kraja, u izjavi za „Vertigo produkciju“ i portal „Agrosaveti“ je rekao da su oni proteklih godina imali više od 30 sastanaka sa raznim predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i Vlade Srbije, i da su ih svaki put lažnim obećanjima preveli „žedne preko vode“.

PROČITAJTE I...  Šećerna repa čeka na njivama, jer nema kamiona

To Udruženje, koje postoji od 2009-te godine, će, kako je najavio u emisiji „U našem ataru“inicirati ujedinjenje poljoprivrednika iz Centralne Srbije i Vojvodine, kako bi tako osnaženi bili relevantan sagovornik u budućim pregovorima sa državnim činovnicima.

BioPlug 728x90px

Zaustaviti sunovrat poljoprivrede glavni cilj

Lista zahteva domaćih ratara je sve duža i duža, ali se svi oni svode na jedno, a to je da se zaustavi sunovrat poljoprivrede i propadanje srpskih sela. Kako ističe, njihovi zahtevi su jasni, i boriće se za njih do poslednjeg slova na papiru.

Povećanje subvencija, sa 9 hiljada, na 35 hiljada dinara, ubacivanje svih obradivih površina u biljnu strukturu, i regulacija tržišta, koje je poremećeno zbog pšeničnih viškova od prošlogodišnjeg roda, koji se i dalje nalazi u skladištima. Kada se uporedi prošlodišnja cena pšenice koja je u decembru iznosila 40 dinara za kilogram i aktuelna cena od 23 dinara, jasno je da su svi poljoprivrednici koji se bave ratarstvom u velikom problemu, naročito oni sa manjim posedima.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U više navrata su, kako ističe Savić, i sa prethodnim ministrom poljoprivrede, razgovarali o neophodnosti uvođenja tzv. plavog dizela, po uzoru na zemlje u našem regionu. Nedeljko kaže da su ratari u Srbiji već nekoliko godina u nepovoljnijem položaju od njihovih kolega u okruženju, koji za radove na poljima koriste gorivo koje je jeftinije od tržišne cene.

PROČITAJTE I...  Šumadijski ratari nezadovoljni cenom kukuruza

Njegov kolega iz Udruženja“Stig“, 31-ogodišnji Milan Marković kaže da su domaći ratari ove godine u ogromnom problemu i da će mnogi od njih morati da rasprodaju hektar po hektar svoje zemlje, kako bi nadomestili finansijske gubitke.

I 40-ogodišnji Ivan Miljković, ratar i ovčar iz sela Šapine, smatra da je došlo vreme da država donese urgentne mere. Proizvođačima je dosta da ih, kako se metaforički izrazio, neki treći u lancu proizvodnje „šišaju kao ovce“. Upravo zato je njihov glas, ovih dana, sve glasniji, jer se bore za, kako je istakao, „goli opstanak“.

( I ) ove sezone će ratari ostati „kratkih rukava“

Velike fluktuacije cena žitarica i nestabilnost na inostranom tržištu u potpunosti se odražavaju i na domaće tržište. Velike količine pšenice iz uvoza, prvenstveno Ukrajine, obaraju cene domaće pšenice. Ako se nastavi dalji pad otkupnih cena žitarica, neminovno je zatvaranje proizvodnje, jer predviđanja govore da će suncokret biti oko 30 dinara a pšenice 18 dinara, dok je đubrivo istovremeno 100 evra, tako da ni laicima nije teško da zaključe, da tu nema nikakve računice.

PROČITAJTE I...  Proklijala pšenica u Banatu

Članovi Udruženja poljoprivrednika „Stig“ iz Požarevca su u proteklih 14 godina, u više navrata pokazali svoju snagu na ulicama, da su veoma složni i u svakom trenutku 500 traktora može da izađe na ulice. Ali, kako ističu, njima nije cilj da organizuju proteste poljoprivrednika i da svoju mehanizaciju, koju većina otplaćuje na lizing, prikazuju na mostovima i frekventnijim saobraćajnicama, već da budu na njivama i unapređuju svoju proizvodnju.

Od početka maja, kada smo snimali razgovor sa proizvođačima Braničevskog okruga, održano je više konsultacija i razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva finansija i predsednice Vlade, Ane Brnabić. Poljoprivrednici su i sa tih sastanaka izašli bez konkretnih obećanja. Njihova borba će se, kako su najavili, nastaviti do ispunjenja svih zahteva, a sve nade sada polažu u ishod sastanka sa predsednikom države, Aleksandrom Vučićem.

Prethodni tekstPlastenička proizvodnja povrća u Laliću nagrađena sa 14 zlatnih medalja
Sledeći tekstĐubrenje povrća u organskoj bašti – važne smernice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime