Protest poljoprivrednika se nastavlja i za vikend

0
122
protest poljoprivrednika
Foto: /Vertigo produkcija / U našem ataru (slika protesta od maja 2023.)

I petog dana protesta poljoprivrednici su blokirali puteve. Blokirana je takozvana Kaćka petlja na auto-putu kod Novog sada, kao i put kod Bavaništa i dva prilaza Subotici. Protest se proširio i na Vršac, a poljoprivrednici kažu da će blokade puteva postati duže.

Spyrale Adama 1120x1080

Udruženje poljoprivrednika Sabor proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) zatražilo je juče hitan razgovor sa premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem o problemima stočara, ratara, voćara i povrtara, južno od Save i Dunava.

Subotički poljoprivrednici blokirali su sa više od 20 traktora dva prilaza prema Subotici, kružni tok na Žedničkom putu, kao i prethodnih dana, a od danas i Čantavirski put. Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković kaže da nisu dobili nikakav odgovor na njihov jučerašnji poziv ministarki za sastanak u Kisaču koji bi bio održan, kako su naveli, „pred medijima, a ne iza zatvorenih vrata„.

LIBRETO 1120x180

Najavio je da se protesti nastavljaju i za vikend i da ostaju na ulicama sve do ispunjenja svih zahteva za ovu godinu.

Rafineriji u Pančevu ne može da se priđe

Goran Filipović, predsednik Inicijative za oporavak poljoprivrednika kaže da su paori i dalje ispred Rafinerije u Novom Sadu, ali da ne mogu da priđu Rafineriji u Pančevu, gde su sve cisterne preusmerene. „Odavde su otišle cisterne, to se sad sve preusmerilo za Pančevo. Već dva puta su krenuli, budu preprečeni putevi kamionima s kamenjem i policijom. Teško je doći do Rafinerije u Pančevu“, rekao je Filipović.

PROČITAJTE I...  Protest poljoprivrednika u podne: Pretnje jednom od organizatora

Zahtevi poljoprivrednika

Podsetimo, nezadovoljni poljoprivrednici traže ukidanje akciza na gorivo i uređenje tržišta prometa i robne berze što su, kako su istakli, dogovorili još u maju.

Osim toga, Ministarstvu poljoprivrede dostavili su listu zahteva za 2024. godinu, a to su: Subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju – 35.000 dinara, najkasnije do 31.3. tekuće godine; Premija za mleko 19 dinara po litri; Subvencionisani krediti u toku cele 2024. godine sa kamatom od jedan odsto kojim se mogu i refinansirati postojeći krediti; Brisanje poljoprivrednika iz kreditnog biroa; Podsticaji za priplodne mlečne krave – 40.000 dinara po grlu; Jednokratna stimulacija za odgoj junica na prelasku u kategoriju priplodne krave – 100.000 dinara; Ukidanje ograničenja od 19 grla goveda za konkurs nabavke opreme za stočarsku proizvodnju; Stimulacija za odgoj tova junadi domaćih rasa (ne iz uvoza!) -25.000 dinara po grlu; Rešavanje problematike dugova i nalaženje rešenja za izmenu Zakona PIO za poljoprivrednike.

Izvor: N1

Prethodni tekstDa li se isplati uzgoj KOZA i proizvodnja SIREVA?
Sledeći tekstPrenamnožavanje poljskih glodara ozbiljan problem, ovo su mere zaštite

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime