Gorivo skuplje skoro svaki dan – Najviše ugroženi poljoprivrednici

0
115
Agrosaveti - Gorivo seljaci 01

Cena dizela raste iz dana u dan, pa je sada za litar tog goriva neophodno izdvojiti 164 dinara, a pre 5 meseci litar je koštao 152 dinara. Nezadovoljni poljoprivrednici pitaju ministra poljoprivede da li zna koliko je goriva potrebno za obradu jednog hektara.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Cene goriva u Srbiji, kao i u celom svetu, poslednjih meseci su povećane. Razlog je poskupljenje sirove nafte, kaže generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović.

„Cena nafte je praktično udvostručena od Nove godine do danas i to je moralo da se odrazi i na cenu goriva na svim benzinskim stanicama. To je sasvim suprotan trend od onoga koji smo imali prošle godine u vreme epidemije, jer ovogodišnje povećanje od oko 25 dinara odgovara prošlogodišnjem smanjenju cena“, ističe Mićović u izjavi za Tanjug.

Adama Sultan 1120x180

Poskupljenje goriva najviše pogađa poljoprivrednike

Prikaz cenovnika na pumpama gotovo da se menja na dnevnom nivou. Najviše su revoltirani poljoprivrednici koji od države dobijaju subvencije, odnosno povraćaj od 4.000 dinara po hektaru, ali ističu da sa tim novcem nadoknade samo jedan deo utrošenog goriva.

PROČITAJTE I...  Potrebno više investicija u poljoprivredu

„Da li ministrar Nedimović i predsednik Vučić znaju koliko je potrebno stvarno goriva da se obradi jedan hektar? Evo ja ću da im kažem – negde oko 10.000 dinara. Bar tri puta sam nedeljno na pumpi, a uvek vidim različitu cenu i to isključivo uvećanu“, kaže poljoprivrednik iz okoline Leskovca.

galenika psenica LG 1120x185px

Podsetimo se, Vlada Srbije je na poslednjoj sednici, 18. februara, donela izmene uredbe o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju za ovu godinu, kojim se podsticaji po hektaru od 5.200 dinara smanjuju na 4.000 dinara. Od toga 4.000 dinara su bili osnovni podsticaj u biljnoj proizvodnji, a 1.200 dinara je bio regres za dizel gorivo.

Tadašnja izjava ministra poljoprivede da se ova jednokratna pomoć umanji, jer je nafta 2019. godine koštala 169 dinara, a da je na početku ove godine bila 16-17 dinara jeftinija, izazvala je burne reakcije poljoprivrednika, jer se odmah potom ušlo u poskupljenje.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Uvećane cene goriva utiču i na poskupljenje poljoprivrednih proizvoda, jer proizvođači ne mogu da znaju koliko će im novca biti potrebno za oranje, setvu, prskanje, đubrenje prevoz, skladištenje.

PROČITAJTE I...  Poljoprivrednici zadovoljni uljanom repicom

„Gorivo raste, a to nikog ne zanima. Ljudi koji ne žive na selu ne razumeju neke stvari i kad su cene visoke, onda se bune i na pijacama prave probleme. Ali sa druge strane, u kakvoj državi živimo, kad ne diktiramo mi cenu, možda cena goriva bude veća, a naši proizvodi jeftiniji“, nezadovoljan je poljoprivrednik.

Imamo skuplje gorivo zbog države

Mnogi se pitaju i zašto je gorivo skuplje nego u nekim zemljama našeg okruženja, kao što su Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Prema rečima sagovornika Tanjuga, razlika u maloprodajnoj ceni posledica je politike akciznog oporezivanja koju kreiraju same države.

„Kada poredimo maloprodajne cene u različitim zemljama onda moramo da znamo da ova cena ima dva segmenta. Jedan je onaj koji određuju naftne kompanije i drugi čine državne dažbine. U Srbiji 55 odsto cene iznose državne dažbine, pa ako litar goriva košta 160 dinara onda su državne dažbine oko 85 dinara i one zapravo stvaraju tu razliku između pojedinih zemalja“, objašnjava Micović.

Problem je i što naše tržište ne reaguje na sve promene na svetskoj berzi.

PROČITAJTE I...  Razmena semenske za merkantilnu pšenicu

„Čim brent skoči, automatski se menja cenovnik na pumpama, a kada je situacija obrnuta, posle pada svetske cene nafte, mora mnogo da prođe, da bi se to odrazilo na naše tržište. To je, pre svega jer u Srbiji nema konkurencije, pa trgovci mogu kako hoće“, prenose Novosti komentare kupaca.

Izvori: Južne vesti / RTV / Novosti

Prethodni tekstOd početka pandemije smanjen broj svinja za oko 1,5 milion
Sledeći tekstFarma koza i proizvodnja sira porodice Heđeši

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime