Farma koza i proizvodnja sira porodice Heđeši

0
1485
Agrosaveti farma koza proizvodnja sira Hedjesi 03

Porodica Heđeši iz Novog Miloševa je pre nekoliko godina osnovala farmu koza od čijeg mleka danas prave ukusne sireve. Kako su nam rekli naši domaćini, sve se desilo nekako spontano, bez jasnog plana, međutim, ljubitelji kozjih sireva u ovom delu Banata danas itekako znaju za sireve Heđeši.

Adama Maganic 1120x180

“Sve je počelo nekako kao iz šale. Kupili smo devet jarića, sa željom da probamo nešto novo. Od te radoznalosti i želje, nastalo je ovo stado koje broji 100 koza. Trenutno je 50 na muži, ostalo su mlade kozice.” – kaže Marijana Heđeši.

A uslovi za kozarstvo ovde su idealni, jer koze imaju mogućnost ispaše. Svakodnevno idu na obližni pašnjak, uvek u isto vreme, u čemu ih je ovoga puta sprečila naša poseta, te su bile veoma nestrpljive da konačno izađu iz dvorišta.

MPS baneri II

Agrosaveti farma koza proizvodnja sira Hedjesi 01

“Duži period godine one su na ispaši. Pašnjak nam jeodmah iza objekta. Svaki dan idu na ispašu, što one obožavaju, a i nama to puno znači, jer je to velika ušteda u hrani. Tokom ispaše ih ne dohranjujemo, daju nam mleko na konto ispaše. Daju oko 3,5 litre kada su u punoj laktaciji.” – dodaje Marijana.

PROČITAJTE I...  Predlozi Udruženja kozara Srbije upućeni Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu

LJUBAV, PRE SVEGA

Vrlo brzo po dolasku kod naših domaćina, shvatamo sa koliko ljubavi oni vode farmu. Punu pažnju posvećuju svakoj kozi, a svaka ima i svoje ime i svoj karakter, objašnjavaju Heđešijevi. Dnevno naprave oko devet kilograma sira, a plasman je na pijacama u Zrenjaninu, Senti, Novom Bečeju i Adi.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Mi smo se u njih zaljubili. Ovaj posao radimo od srca. I mislim da su nam one zahvalne na svoj ljubavi koju im pružamo. A ne biste mogli biti uspešni u ovom poslu da to ne volite da radite.” – ističe naša sagovornica.

Agrosaveti farma koza proizvodnja sira Hedjesi 02

9 VRSTA SIREVA

Kao što smo rekli na početku priče, naši domaćini mleko prerađuju u sireve koje prodaju na pijacama. Počeli su stidljivo, međutim, danas su njihovi proizvodi traženi, a stekli su i stalne mušterije.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

“Nas je nužda naterala da pravimo sireve. Morali smo, jer smo bili prinuđeni da mleko prodajemo kao kravlje. A od te zarade nismo mogli ni da opslužimo koze, da im spremimo hranu za zimu. Hvala Bogu trud nam se isplatio. Svo mleko danas prerađujemo. Pravimo polutvrdi trapist, mladi sir, dimljeni, sa začinima, itd.” – kaže Marijana.

PROČITAJTE I...  Osniva se zadruga “Podunavski kozari”

Planovi naših domaćina su da prošire proizvodnju, ali idu korak po korak, jer lako je proizvesti, ali plaman mora biti obezbeđen. U posao na farmi je uključena čitava porodica, Marijana, njen suprug Robert i dva sina koja veoma rado vode koze na ispašu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstGorivo skuplje skoro svaki dan – Najviše ugroženi poljoprivrednici
Sledeći tekstNiža cena tovnih bikova u Užicu i teladi u Požarevcu | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime