Porodiljsko stiže i na selo

0
645
Agrosaveti - Trudnice selo 01

Zakon je konačno priznao postojanje i rad pripadnica lepšeg pola na selu. Naime, pravo na naknadu za porodiljsko odsustvo od 1. jula prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom mogu da dobiju i poljoprivrednice, ali samo one koje su redovno uplaćivale doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, što podrazumeva i da su vlasnice gazdinstva.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

To praktično znači da će ovo pravo, odnosno, novčanu naknadu po osnovu rođenja i nege deteta u trajanju od godinu dana, moći da ostvare majke koje su pre 1. jula 24 meseca pre rođenja deteta bile nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva i imale status osobe koja samostalno obavlja delatnost prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak.

Osnov za utvrđivanje mesečne naknade

Kako nalažu propisi, osnov za utvrđivanje mesečne naknade poljoprivrednicama biće visina naknade ostalih prihoda, kao i plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje u 18 meseci pre rađanja deteta, a koji su evidentirani u Centralnom registru socijalnog osiguranja.

Adama Sultan 1120x180

Kako nadležni objašnjavaju, one će takođe, imati pravo da, ukoliko je detetu zbog zdravstvenog stanja, potrebna posebna nega, dobijaju i ostale naknade po tom osnovu, i to najduže do pete godine života deteta.

PROČITAJTE I...  Gorivo skuplje skoro svaki dan - Najviše ugroženi poljoprivrednici

Podaci pokazuju da se žene u seoskim poljoprivrednim domaćinstvima najčešće nalaze u statusu članova koji pomažu, nisu vlasnice kuća u kojima žive, ne poseduju zemlju, niti sredstva za proizvodnju.

galenika psenica LG 1120x185px

Gazdinstva samo u 17,3 odsto slučajeva registrovana na žene

Imovina je najčešće u vlasništvu muža ili drugih muških članova domaćinstava. Poljoprivredna gazdinstva se najčešće ne registruju na žene, a od dve trećine domaćinstava koja su registrovala svoja poljoprivredna gazdinstva, u manje od petine slučajeva registrovani nosilac je žena.

„Prema poslednjem popisu, žene na selu se znatno ređe pojavljuju u obavljanju rukovodećih poslova na gazdinstvu“ – kažu u Ministarstvu rada. „Na nivou cele Srbije tek 17,3 odsto žena su vlasnice gazdinstava, među menadžerima ima ih još manje, tek 15,9 odsto, a još manje onih mlađih od 35 godina. One su većina među članovima porodice koji se bave poljoprivredom, ali u isto vreme su manjina među zaposlenima na imanju.“

Infinito Bayer 1120x180 V01

Neravnopravne

Kuće u kojima žive žene na selu u 88 odsto slučajeva su u vlasništvu muškaraca, a u 84 odsto slučajeva one ne poseduju zemlju i gotovo da nemaju sredstva za poljoprivrednu proizvodnju.

PROČITAJTE I...  Potrebno više investicija u poljoprivredu

Takođe, pripadnice lepšeg pola čine 55 odsto nezaposlenog ruralnog stanovništva, 74 procenata neplaćenih pomažućih članica poljoprivrednih gazdinstava, a više od 60 odsto njih nisu pokrivene ni penzijskim osiguranjem, što ih sve izlaže većem riziku od siromaštva.

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstUzgoj šljiva u selu Gornja Trnava
Sledeći tekstKonkurs za firme iz agrobiznisa i prehrambenog sektora

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime