Uprkos boljem odnosu mlekara i farmera, očekuje se još jedan talas zatvaranja farmi

0
185
Agrosaveti---mleko---Lelic---krave---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Nakon značajnog poskupljenja mleka i mlečnih proizvoda, kao i talasa uvoza, odnos između mlekara i farmera se poboljšao i postao poslovniji, ističe članica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Olivera Latinović, poljoprivrednica iz Nakova kod Kikinde. Međutim, loša situacija iz prethodnog perioda nosi dugoročne posledice, pa se očekuje još jedan talas zatvaranja farmi.

Adama Asorbital 1120x180

Stočari koji se i dalje bave mlečnim govedarstvom dobili su premiju od 10 dinara po litri isporučenog mleka za treći kvartal ove godine. Iako je premija u prvom kvartalu iznosila 15 dinara, zbog nedostatka novca smanjena je na 10 dinara. Za poslednje tromesečje isplata se očekuje u februaru 2023. godine.

Odnos mlekara prema farmerima se popravlja

Prema rečima poljoprivrednice iz Nakova kod Kikinde, odnos mlekara i farmera je postao poslovniji. Kako mleka nema na domaćem tržištu, svesni da neće imati šta da prerađuju ako mleko ne plate po proizvodnim cenama, prerađivači mleka su podigli otkupnu cenu i do 86 dinara po litri. Podsećanja radi, samo nekoliko meseci ranije mlekare nisu plaćale ni 40 dinara za litar. Međutim, i danas ima manjih mlekara koje i dalje plaćaju 40 dinara za litar isporučenog mleka. „Farmeri koji po toj ceni prodaju mleko sigurno će propasti i uskoro prodati goveda klaničnoj industriji”, navodi Latinović.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Prema njenom mišljenju, očekuje se još jedan talas zatvaranja farmi. Reč je o velikom broju stočara koji nisu uspeli da obezbede hranu za zimu jer za to nisu imali para. ”Banke od kojih su farmeri imali uvek podršku sada više neće da ih prate i daju kredite, a pošto bez kredita nemaju od čega da plate stočnu hranu, stočari će biti primorani da farme zatvaraju, a goveda prodaju klanicama”, objasnila je ona.

PROČITAJTE I...  Farma krava i mini zoo vrt u Takovu kod Uba

Izvor: Dnevnik / Agronews

1120x180px
Prethodni tekstLepljiva Broćika – Besplatni lek sa njive i iz šume
Sledeći tekstRazlike između organske i konvencionalne proizvodnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime