Razlike između organske i konvencionalne proizvodnje

0
1293
pijaca organska hrana

Često se može čuti da organski proizvodi nisu ništa bolji od običnih, proizvedenih na konvencionalni način. Hajde da povučemo paralelu u samom načinu rada i dolaska do krajnjeg proizvoda, a pogledajmo i rezultate nekih istraživanja.

Adama Asorbital 1120x180

Kod organske proizvodnje upotrebljavaju se organska đubriva, a njihova upotreba ima za cilj da održava plodnost zemljišta. Sa druge strane, u konvencionalnoj proizvodnji koriste se uglavnom mineralna đubriva za ishranu biljaka.

U organskoj proizvodnji vrši se redukovana obrada zemlje, malčiranje i uzgoj pokrovnih kultura. Za konvenvcionalnu proizvodnju karakteristična su duboka obrada zemljišta i jalovi ugar. Zatim, u prvo navedenom načinu proizvodnje rodnost se reguliše prirodnim putem, dok se u konvencionalnoj proizvodnji obavlja hemijsko proređivanje plodova.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Kada je reč o plodnosti zemlje, treba istaći da se u organskoj i eko proizvodnji radi kompostiranje i vraćanje biljnih ostataka u zemljište, dok se u konvencionalnoj poljoprivredi koriste sintetički poboljšivači strukture zemlje.

Kada je u pitanju borba protiv korova, u organskoj i eko proizvodnji se uglavnom radi na mehaničkom uništavanju korova, dok se u konvencionalnoj proizvodnji upotrebljavaju herbicidi. Zatim, u prvo pomenutoj se insistira na udruženoj sadnji biljaka, zaštitnom pojasu, odnosno, cvetnom pojasu za korisne i štetne insekte, dok se u konvencionalnoj proizvodnji biljke uglavnom gaje u monokulturu. Upravo monokultura je jedan od razloga što dolazi do stalne pojave bolesti i devastirajućih napada štetočina, te potrebe da se upotrebljavaju pesticidi u cilju zaštite useva, a koji uništavaju štetne, ali i korisne insekte.

1120x180px

Uz gore nevedene prednosti organske proizvodnje, treba istaći i ostale njene prednosti: zabrana genetički modifikovanih organizama, preventivna upotreba antibiotika, hormona kao i redukovana upotreba uobičajenih aditiva, konzervansa, emulgatora, i veštačkih boja, koje se koriste u prehrambenoj industriji.

PROČITAJTE I...  Biološka proizvodnja – organska proizvodnja

Prednost organskih proizvoda

S obzirom na to da je u organskoj proizvodnji zabranjena upotreba sredstava sintetičko hemijskog porekla za zaštitu bilja, jedna od prednosti ovih prozvoda je, što prema najvećem broju sporovedenih studija, sadrže mnogostruko manji sadržaj ostataka pesticida, nitrata i drugih štetnih materija.

Adama Soratel 1120x1080

Kako se navodi u svojevremnom saopštenju Nacionalne asocijacije za organsku proizvodnju Serbia Organica, nezavisna Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), koja radi procenu rizika bezbednosti hrane, sprovodi monitoring programe u EU koji predstavljaju najsveobuhvatnije programe istraživanja hrane u svetu, koji pokrivaju više od 60.000 uzoraka hrane svake godine i analizu na skoro 800 različitih vrsta pesticida. Autori meta-analize objavljeni 2014. godine napominju da ishrana na bazi proizvoda iz organske proizvodnje može znatno da smanji unos pesticida u organizam čoveka.

Istraživanje sprovedeno u Francuskoj je pokazalo da koncentracije ostataka pesticida u mleku dojilja opadaju sa porastom upotrebe organske hrane u svakodnevnoj ishrani (25-80%).

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Slične rezultate je pokazalo istraživanje u vezi sa sadržajem ostataka organofosfornih pesticida u krvi i urinu dece. Uzorci krvi i urina dece cija je ishrana bazirana na hrani iz konvencionalne proizvodnje su imali u sebi šest puta veće koncentracije ostataka pesticida u odnosu na krv i urin dece čija se ishrana bazira na hrani iz organske proizvodnje, navodi se u saopštenju Serbia Organice.

PROČITAJTE I...  Zaštita u organskoj proizvodnji

 Izvori: Poljoprivredna stručna savetodavna služba Miljušković Dragan, Serbia Organica

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstUprkos boljem odnosu mlekara i farmera, očekuje se još jedan talas zatvaranja farmi
Sledeći tekstFarma KRMAČA i uzgoj PRASIĆA sa savremenom genetikom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime