Lepljiva Broćika – Besplatni lek sa njive i iz šume

0
264
lepljiva brocika
Foto: Wikimedia.org / Аutor: Anastasija, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124328003

Lepljiva broćika često ometa razvoj žitarica i po tome je mnogima poznata. Međutim, reč je o izuzetno lekovitoj biljci.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Lepljiva broćika (Galium aparine L.) ili broć je odlična penjačica i izrazito „lepljiva“ , te joj je naš narod nadenuo dodatna imena, poput hvatavac i prilepača.

Biljka ima uspravnu i dlakavu stabljiku sa zadebljalim kolencima i može da dosegne visinu od 60 cm do 150 cm. Dlačice se nalaze i na listićima koji su duguljasti i završavaju se malim, ali oštrim bodljama. Cvetovi su mali, zeleno-bele boje, a smešteni su u pazuhu lista. Biljka se može prepoznati i po lepljivosti, po čemu se razlikuje od drugih vrsta istog roda.

Adama Sultan 1120x180
Gallium aparine brocika
Foto: Wikimedia.org / Аutor: Anastasija, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=124328003

Lepljiva broćika može da se nađe pokraj puta, nasipa, živice, na zapuštenim mestima, uz vlažne šume, a neretko ometa razvoj žitarica. Sadrži eterična ulje, flavonoide, saponine, tanine, organske kiseline. Njena primena je jako široka.

Jestivi su prolećni izdanci i listovi koji se kuvaju desetak minuta, što je dovoljno da se rastope dlačice. Ovako pripremljeni stavljaju se u salate, supe i variva, a mogu da se pripreme i kao spanać. Starije biljke se ne konzumiraju jer imaju gorak ukus.

pylon galenika jan 023

Nadzemni deo se suši i koristi kao čaj koji se konzumira u slučaju bronhitisa, problema sa crevima, jetrom, bubrezima, žlezdama, limfom. Takođe, koristi se kod problema sa kožom poput osipa, lišaja, gnojnih izraslina i otvrdnuča, a smatra se da dobro deluje i kod nervnih bolesti i nervoze.

PROČITAJTE I...  Uzgoj lavande zahvalan posao

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i lekovitih delova biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste i dojilja ili je reč o deci, obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

KWS banner 728x90

Izvor: Travari Srbije, Plantea

Prethodni tekstGajenje CELERA korenaša – Korisni saveti
Sledeći tekstUprkos boljem odnosu mlekara i farmera, očekuje se još jedan talas zatvaranja farmi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime