Otkupna cena suncоkreta značajno viša nego prošle godine

0
2035
suncokret
Foto: Pixabay

Prinos ovogodišnjeg suncokreta sa prvih požnjevenih njiva je manji za oko tonu od predviđenog, a očekivao se prosek od oko 3,5 tone po hektaru. Kada je reč o ceni suncokreta za rod 2021. lokalni trgovci, svesni situacije da su prinosi manji, nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara. Međutim, velike domaće kompanije vrše pritisak na male trgovce da spuste cenu.

Web baner Lamardor Vertigo 1120x180 V01

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić navodi da je suncokret doneo rod od 2,5 do 3 tone po hektare, te da su to prinosi sa njiva na kojima su primenjene sve agrotehničke mere i gde nije bilo bolesti.

Kako Jakšić ocenjuje, smanjen prinos roda suncokreta  je znak da ni kvalitet nije najbolji, jer bi zrno bilo teže da ima visok procenat masnoće.

Sultan 1120x180

Prema njegovim rečima, lokalni trgovci su svesni da će rod biti manji, te zbog toga nude otkupnu akontnu cenu od 60 dinara, što je  značajno poskupljenje u odnosu na prošlu godinu.

„Logično je da akontna cena suncokreta iznosi 60 dinara, što je poskupljenje od blizu 100 odsto u odnosu na prošlogodišnju otkupnu cenu, ali i ulje je poskupelo sa 110 na 200 dinara, za takođe skoro 100 odsto“, rekao je Jakšić, za Betu.

LG 1120x185px

Međutim, kako dalje navodi, velike domaće kompanije koje se bave prometom ove sirovine počele su da nude konačnu otkupnu cenu suncokreta od 53 dinara i na taj način vrše pritisak na manje trgovce da spuste cenu.

PROČITAJTE I...  Pšenicu i suncokret sejemo zbog plodoreda

Prošle godine je otkupna cena suncokreta, kako je rekao, bila oko 36 dinara.

Neoram 1120x1080

Izvor: Beta

Prethodni tekstSelo Lokve: Lopovi skinuli 15ha suncokreta, istraga je u toku
Sledeći tekstSuncokretova paša izvukla inače lošu sezonu za pčelare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime