Suncokretova paša izvukla inače lošu sezonu za pčelare

0
232
Agrosaveti suncokretova pasa 01

Ni ove godine se pčelari ne mogu pohvaliti rezultatitima sa bagremove i lipove paše, međutim, suncokretova paša je donela lepe prinose. Boris Vrbljanac iz Srpske Crnje ove godine nije ni selio pčele, te su uljana repica i suncokret bile glavne pčelinje paše ove sezone. Boris danas ima 60 društava koja su sa suncokreta donela zavidne rezultate.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Po Srbiji je bagrem dosta izmrzao, tako da sam odlučio da ove godine ne selim pčele. Na uljanoj repici nije bilo dobro, bilo je i trovanja, međutim, na suncokretu sam prilično dobro prošao, mogu vam reći da tako dobro nije bilo od kada ja pčelarim. Po košnici sam imao 24 kilograma.” – kaže Boris.

Da nije bilo tako dobro na suncokretu, ovo bi bila veoma loša godina, dodaje Boris. Međutim, ono sa čime nije zadovoljan jeste trenutna cena suncokretovog meda, te će njegov med čekati povoljniju priliku za prodaju.

Magnetic 1120x185px

“Cena suncokretovog meda je krenula sa 3,5 eura da bi već nakon 5-6 dana pala na 2,2 eura. Ja po toj ceni sigurno neću prodavati, čekaću, nadam se da će skočiti do kraja godine.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Pšenicu i suncokret sejemo zbog plodoreda

Agrosaveti suncokretova pasa 02

LJUBAV PREMA PČELAMA JE OSNOVI PREDUSLOV

Boris je pčelarstvom počeo da se bavi pre 6 godina i naprosto se zaljubio u čitavu priču i samu filozofiju života i rada pčela. Počeci su kako kaže veoma teški, međutim, upornost i spomenuta ljubav su glavni razlozi istrajnosti u ovom poslu, ističe naš domaćin. Za sledeću godinu je Boris pripremio još 20-ak društava, međutim, njegove ambicije su daleko veće. Boris sada radi još dva posla, međutim, želja mu je da mu jednog dana pčelarstvo postane osnovno zanimanje.

ExelGrow Adama 1120x180

“Težim da dođem na veći broj košnica, cilj mi je 200-300 košnica, da bih mogao da živim od pčelarstva. Nadam se da ću u tome uspeti kroz nekoliko godina, pa da ću se najzad baviti samo jednim poslom koji volim.” – kaže Boris.

Pozitivno je to što u Srpskoj Crnji i okolini ima još mladih pčelara, a lokalna samouprava je davala i povraćaj sredstava za nabavku opreme i rojeva, što je dobar vetar u leđa kada ste na samom startu priče, dodaje naš domaćin.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstOtkupna cena suncоkreta značajno viša nego prošle godine
Sledeći tekstOtkupna cena tovne junadi u porastu u Šapcu i Čačku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime