Startovao Otvoreni Balkan – Počeo nesmetan protok robe

0
125
transport kamioni autoput
Foto: Pixabay

Počela je primena sporazuma u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“ koja donosi brži i lakši promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda između Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kamioni sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima od sada će prelaziti granicu Severne Makedonije i Albanije (i obrnuto granicu Srbije) bez nepotrebnih zadržavanja, jer se roba neće ponovo kontrolisati prilikom ulaska u ove zemlje.

”Kada krene kamion za Severnu Makedoniju, mi ćemo poslati najavu Republici Severnoj Makedoniji da takav kamion stiže kod njih, on će otići direktno na mesto gde treba da ode, tamo će se izvršiti kontrola papira, naš certifikat će biti priznat u Republici Severnoj Makedoniji i u Albaniji, isto tako i njihovi certifikati kod nas. Praktično ništa neće otežavati proceduru izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u odnosu na regulative zemalja. Imaćemo poverenje jedni među drugima”, kaže savetnik ministra poljoprivrede Goran Đaković za RTS.

Kalif i Mistral 1120x180

Do sada se u Severnu Makedoniju i Albaniju najčešće izvozili krompir, pšenica, kukuruz, suncokretovo ulje, a uvozilo se rano povrće, vino, grožđe…

”Prednost je to što se neće kvariti roba i kvalitet neće biti ugrožen”, tvrdi sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Inicijativa Otvoreni Balkan predviđa okupljanje svih država Zapadnog Balkana, pa tako i dalje stoji poziv zemljama koje se nisu priključile da to učine.

Izvor: Politika

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstREZIDBA ŠLJIVE
Sledeći tekstPriprema poljoprivrednih mašina u zimskom periodu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime