Priprema poljoprivrednih mašina u zimskom periodu

0
716
Agro-saveti---priprema-mehanizacije---02

Nakon završene poljoprivredne sezone potrebno je adekvatno skladištenje poljoprivredne tehnike. Priprema poljoprivrednih mašina za zimu je veoma važna kako bi vam te mašine duže trajale. Ali i kako biste ih sačuvali od vlage i korozije. Pogonske i priključne poljoprivredne mašine pred zimu je potrebno detaljno oprati od svih vidova nečistoća. Osušiti ih i premazati, kaže Milan Kosovac iz Poljoprivredne stručne službe Vrbas.

Neoram-Vertigo-1120x180

“Potrebno je skloniti poljoprivrednu mehanizaciju ispod neke nadstrešnice, pokriti i zaštititi. Ali naravno pre toga dobro oprati, osušiti i premazati sa određnim mastima i uljima one delove sa kojih se skinula zaštitna farba. To se posebno odnosi na plugove.”

BASF - Systiva-1068x172px

Mora se voditi računa i sa čime se štiti, dodaje naš sagovornik, jer pojedine zaštitne materije mogu da budu i agresivne.

Kalif-Mega-1038x172

Agro-saveti---priprema-mehanizacije---01“Najbolje je koristiti ulja i masti aluminijumske, koje jako dobro prijanjaju uz metal I koje odbijaju vlagu.”

Ono što poljoprivrednici često zanemare prilikom premazivanja, jesu ležajevi koje takođe valja adekvatno zbrinuti preko zime. Tako na proleće, kada se mašine stave u pogon, neće doći do problema. Svi poljoprivrednici znaju da je najskuplji kvar baš onaj koji se dogodi u sezoni radova na njivi. Kako bi se to predupredilo sve poljoprivredne priključne mašine i prikolice moraju biti adekvatno sačuvane od vlage i korozije tokom zimskog perioda.

PROČITAJTE I...  Da li je isplativo kreditiranje poljoprivrede u Hrvatskoj

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime