REZIDBA ŠLJIVE

0
6731
Agrosaveti - Šljivik centra za poljoprivredu Lajkovac 05
U zimskom periodu važno je obaviti rezidbe voćnjaka te je i rezidba šljive veoma važna.

Formiranje uzgojnog oblika za šljivu

Najčešći uzgojni oblik koji se primenjuje u našim zasadima šljive je kotlasta kruna (vaza). Kotlasta kruna je uzgojni oblik koji nema vođicu već ga čine tri do četiri osnovne ramene. Primarne grane ravnomerno raspoređene u prostoru, pod uglom od 45 ° u odnosu na deblo. Primarne ramene grane na sebi nosi po tri do četiri sekundarne grane koje su obrasle rodnim elementima.

Adama Asorbital 1120x180

Prednosti kotlaste krune su višestruke: dobra osvetljenost, plodovi su dobro obojeni, odlična provetrenost a samim tim i smanjena mogućnost pojave biljnih bolesti. Nedostaci kotlaste krune su pre svega potencijalna mogućnost očenjavanja čitavih ramenih grana koja se javlja pri velikim prinosima kod pojedinih sorata i u starijim zasadima. Ali i otežano obavljanje pojedinih agrotehničkih mera mašinama posebno neposredno pred berbu.

Agrosaveti - Šljivik centra za poljoprivredu Lajkovac 01Formiranje uzgojnog oblika je relativno lako ali mogu se napraviti i određeni propust. Jednogodišnje sadnice šljive posađene na stalnom mestu skraćuju se na visinu 90 – 100 cm. Tokom prve vegetacije zelenom rezidbom ostaviti 3 – 4 letorasta koji su najbolji po položaju i uglu grananja. Kod pojedinih sorata preporučuje se povijanje grana da bi se ostvario potreban ugao od 45 °. U proleće druge godine ostavljene letoraste prekratiti na dužinu 50 – 70 cm u zavisnosti od bujnosti biljke. Tokom ranog proleća treće godine izvršiti produžavanje osnovnih ramenih grana na spoljašnji letorast. Ostaviti takođe i mladare za prvu seriju sekundarnih grana na oko 50 cm od osnove debla. Preostale bujne priraste eliminisati da ne bi konkurisali primarnim i sekundarnim granama. Tokom vegetacije obavezno je izvršiti zelenu rezidbu kojom se svi nepotrebni elementi odstranjuju sa biljke.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Prolećna rezidba 

U proleće sledeće godine se postupa slično kao u prethodnoj. Na vršnim delovima primarnih i sekundarnih skeletnih grana ostavlja se po jedan snažan letorast kao produžnica. Na svakoj primarnoj grani ostavlja se još po jedan snažan i dobro raspoređen mladar iz kojeg će se obrazovati druga serija sekundarnih skeletnih grana. Na sekundarnim granama ostaviti rodne elemente.

PROČITAJTE I...  Kako pravilno orezati borovnicu? – Loša rezidba odnosi profit

Primarna ramena grana obrasla sekundarnim granama trebalo bi da izgleda kao „riblja kost“.

1120x180px

Na tržištu postoje jednogodišnje sadnice šljive sa prevremenim granama kojima se može ubrzati proces formiranja uzgojnog oblika kotlaste krune.

PSSS KRAGUJEVAC

Adama Soratel 1120x1080

Danko Petrović

Prethodni tekstSrbija posle 40 godina dobija dva nova nacionalna parka
Sledeći tekstStartovao Otvoreni Balkan – Počeo nesmetan protok robe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime