Plan države: Uvećanje subvencija u poljoprivredi za 10 odsto svake godine

0
70
novac subvencije podsticaji
Foto: Pixabay

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je juče da je u okviru programa za razvoj do 2027., koji je predstavio predsednik Aleksandar Vučić, predviđeno da se subvencije za poljoprivrednike svake godine uvećavaju za 10 odsto. Takođe, najavljene su subvencije za oplodnju u govedarstvu i svinjarstvu.

Spyrale Adama 1120x1080

Prema rečima ministarke poljoprivede, u programu „Srbija 2024“ predviđeno je da se subvencije za poljoprivrednike povećavaju svake godine minimum 10 odsto i da se već ide u tom pravcu.

„Ukoliko bi bilo velikih turbulencija, daćemo i više. U svakom slučaju pratimo sve, imaju sigurnost, transparentnost i znaju tačno na šta mogu da računaju. Još u decembru su znali za ovu godinu i onako kako smo obećali do sada tako sve ide“, rekla je Tanaskovićeva za Tanjug.

Kako je dalje ministarka poljoprivrede navela, ona i premijerka su u decembru 2023. prezentovale budžet i predlog predlog mera za 2024. godinu i poljoprivrednici se u suštini sa svim slažu, samo se plaše da li će to tako da bude. „Država je rekla jasno da ima sedam ciljeva i imamo jasan plan kako ćemo ih postići“, rekla je Tanaskovićeva.

PROČITAJTE I...  Novi Sad subvencioniše mlade u poljoprivredi do 90 posto

Prilikom pravljenja programa subvencija, naglasila je, ministarstvo je sistemski ušlo u analizu troškova za proizvodnju svake biljne kulture i odgoj svake vrste životinje.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Olakšice za gorivo

Kada je reč o olakšicama za kupovinu goriva za poljoprivrednike, ministarka je istakla da poljoprivrednici imaju dve opcije, karticu NIS-a sa kojom mogu da kupuju gorivo po ograničenoj ceni od 179 dinara po litru uz povraćaj dela akcize u iznosu od 50 dinara ili da samo povraćaj dela akcize ostvare na drugim pumpama kupovinom po redovnoj tržišnoj ceni.

Subvencije za oplodnju za govedarstvo i svinjarstvo

Prošle godine otvoren je državni veterinarski centar u Velikoj Plani.

„Dosta investiramo u njega, krajem decembra prošle godine kupili smo 13 izuzetno kvalitetnih bikova i uvezli ih. Naši poljoprivrednici, baš ti mali i srednji, ne mogu da dođu do tako kvalitetnog materijala. Ove godine će biti kao subvencija dve doze materijala za oplodnju za govedarstvo. Svako, po kravi dve doze besplatno. Sledeće godine isto to planiramo da uradimo i za svinjarstvo“, najavila je ministarka.

Prethodni tekstTatula – Biljka sa dva lica, otrovna i korisna
Sledeći tekstFruškogorski konji i škola jahanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime