Fruškogorski konji i škola jahanja

0
62

Dragan Lauš, zajedno sa porodicom, živi na obroncima Nacionalnog parka Fruška Gora. Ljubav prema konjima vuče još iz detinjstva, kada ih je držao njegov stric. Svojevremeno je, zajedno sa mlađom ćerkom, krenuo da rekreativno obilazi škole jahanja u Novom Sadu, a onda su, jednog dana, odlučili da kupe svoje konje.

Spyrale Adama 1120x1080

Razvoj škole jahanja

Primetivši Dragana i konje, šetači na Fruškoj Gori postali su zainteresovani, pa je Dragan počeo da drži osnovnu školu jahanja. U međuvremenu, kako se škola jahanja razvijala, porodica Lauš je nastavila da kupuje konje, te ih je sada ukupuno osam, različitih vrsta, i sve su kupljene u Srbiji. Počeli su da se bave i turizmom, pa je sada Draganova škola poznata i šire.

Porodica Lauš nema svoju zemlju za obrađivanje, tako da hranu za konje nabavlja od komšija. Seno dobija iz Ledinaca, ali pošto na ovom prostoru slabo idu zob, kukuruz i ječam, onda to dobavlja sa strane.

Znati kako pravilno negovati konje veoma je važno. Nega zavisi i od toga koliko konja imate, kaže naš sagovornik. Kada je kupio prvog konja, Dragan ga je timario nekoliko puta dnevno. Danas konje timari po potrebi, a u tome mu pomažu i volonteri. Postoji još nekoliko specifičnosti koje naš domaćin primenjuje što možete čuti direktno od njega u video prilogu gore.

PROČITAJTE I...  Srpski šarac – šumadijski konj?

Kao i mačke, ni konji ne prepoznaju svoja imena. Iako u školi jahanja „Šumska tajna“ svaki konj ima svoje ime, ona više služe porodici i posetiocima da ih lakše raspoznaju. Međutim, u ovoj zanimljivoj porodici, najmanji od svih konj Vini odaziva se na svoje ime.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Dragan Lauš, uzgajivač konja i vlasnik škole jahanja „Šumska tajna“, Fruška Gora

Prethodni tekstPlan države: Uvećanje subvencija u poljoprivredi za 10 odsto svake godine
Sledeći tekstSavetovanje agronoma i poljoprivrednika na Zlatiboru od 29. januara do 2. februara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime