Prasad skuplja na stočnoj pijaci u Čačku, a jeftinija u Leskovcu

0
2013
Agrosaveti - Proizvodnja prasadi 01
Foto: Vertigo produkcija

U prethodnoj nedelji zabeležena je viša otkupna cena tovnih bikova na području Niša, a niža u klanicama na području zlatiborskog regiona. Prasad su bila skuplja na stočnoj pijaci u Čačku, a jeftinija na području Leskovca. Evidentiran je i rast cena jagnjadi u klanicama i na stočnoj pijaci na području Niša.

Adama Maganic 1120x180

Cene tovnih bikova, tovne junadi, krava i teladi

Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM rase evidentiran je u klanicama na području nišavskog regiona. Protekle je nedelje dominirao iznos od 380 din/kg. Tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma i telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po nižim su cenama otkupljivali klaničari sa područja zlatiborskog regiona. U istom periodu bila je viša otkupna cena krava za klanje SM rase.

Krave za klanje SM rase bile su skuplje u poređenju sa drugom sedmicom juna na pijaci žive stoke u Užicu. Dominirao je iznos od 220 din/kg. Otkupna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma bila je niža u odnosu na drugu sedmicu juna u klanicama na području Šapca, pošto je dominirao iznos od 350 din/kg. Ponuda prosečna.

MPS baneri II

Na stočnoj pijaci u Kraljevu došlo je do pada prodajne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma, pa su se protekle nedelje mogli pazariti po ceni od 345 din/kg.. U klanicama na poodručju Pčinjskog regiona evidentiran je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma jer je kod obe kategorije dominirao iznos od 350 din/kg.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Otkupna cena prasadi u porastu u sremskom regionu

Dominantna cena tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma iznosila je 340 din/kg u klanicama na području južnobanatskog regiona. Ponuda i otkup grla bili su slabi. Klaničari sa područja moravičkog regiona otkupljivali su u sedmici za nama mušku i žensku telad SM rase telesne mase do 160 kilograma, tovnu junad, tovne bikove i krave za klanje, a otkupne cene svih kategorija goveda bile su na prošlonedeljnom nivou

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Cene tovnih svinja, krmača i prasadi

Na pijaci žive stoke u Čačku došlo je do rasta prodajnih cena prasadi, kako grla do 15 kilograma na dominantnih 380 din/ kg, tako i grla telesne mase od 16 do 25 kilograma, kod kojih je dominirao je iznos od 350 din/kg.

Pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma u odnosu na prethodni period zabeležio je reporter STIPS iz Leskovca u klanicama na području jablaničkog regiona. Za otkupljena grla odgajivači su dobijali 350 din/kg. Prodajna cena ove kategorija prasadi nije se menjala u odnosu na prethodni period i na stočnoj pijaci u Leskovcu, pošto je dominirao iznos pd 380 din/kg.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Obe kategorije tovnh svinja bile su skuplje na pijaci žive stoke u Novom Sadu u sedmici za nama. Grla telesne mase od 80 do 120 kilograma mogla su se pazariti po ceni od 210 din/kg, dok je kod grla telesne mase preko 120 kilograma dominirao iznos od 200.

Pad prodajne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma evidentiran je protekle sedmice na pijaci žive stoke u Kraljevu, jer je dominirao iznos od 330 din/kg. U klanicama na području pčinjskog regiona bila je niža otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma protekle sedmice. Dominirao je iznos od 190 din/kg.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Cene ovaca, jagnjadi, koza i jarića

Protekle je sedmice zabeležen rast otkupne cene jagnjadi na dominantnih 400 din/kg u klanicama na području Nišavskog regiona. Na stočnoj pijaci takođe su bila skuplja jagnjad pošto je dominirao iznos od 450 din/kg U periodu od 13-og do 19-tog juna su na pijaci u Vranju bile skuplje ovce (170 din/kg), koze (160 din/kg). Za razliku od njih niža je bila prodajna cena jaradi pošto je dominirao iznos od 300 din/kg.

PROČITAJTE I...  Situacija se pogoršava - Uzgajivači svinja i krava traže urgentne mere države

Reporter STIPS iz Čačka, evidentirao je pad prodajne cene jagnjadi na stočnoj pijaci u ovom gradu.Ponuda je bila dosta dobra, a grla ove kategorije mogla su se najčešće nabaviti po dominantnoj ceni od 330 din/kg. Pored njih u prodaji je bilo jaradi po dominantnoj ceni od 200 din/kg i ovce kod kojih je dominirao iznos od 120 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kraljevu zabeležen je pad cene jagnjadi jer su kupvi za ovu kategoriju ovaca trebali da izdvoje 300 din/kg.

Adama Forapro 1120x180

Otkupna cena jagnjadi bila je niža u odnosu na prvu sedmicu juna u klanicama na području Šapca. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 300 din/kg. Klanice na području Braničevskog regiona vršile su otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 350 din/kg i šilježad po dominantnoj ceni od 170 din/kg u periodu od 13-og do 19-og juna. Obim ponude i otkupa bio je zadovoljavajuća. Na stočnoj pijaci u Požarevcu situacija je bila nepromenjena u odnosu na predhodni period kako u pogledu ponude i prodaje tako i u pogledu cena.

PROČITAJTE I...  Država kaže tovljenik u otkupu 135-160 din/kg, a šta kažu stočari?

Cene žitarica i stočne hrane

Reporter STIPS iz Čačka zabeležio je pad cena kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove najčešće od 50 kilograma u nedelji za nama, jer su kupci trebali da izdvoje najčešće 45 din/ kg. Pad cena ove dve kulture evidentiran je i na gazdinstvima u okolini Šapca. Za pšenicu su kupci trebali da izdvoje 40 din/kg, a za kukuruz 35 din/kg.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Kukuruz okrunjen prirodno sušen u rinfuzu bio je jeftiniji u onosu na prethodni period i na gazdinstvima u okolini Kikinde, pošto je dominiro iznos od 39 din/kg. Na gazdinstvima u okolini Niša došlo je do pada prodajne cene pšenice upakovane u džakove najčešće od 50 kilograma, pošto je dominirao iznos od 40 din/kg, koliko je trebalo izdvojiti i za kukuruz. Lucerkino seno u balama bilo je jeftinije u odnosu na prethodni period na gazdinstvima u okolini Užica. Za kilogram su proizvođači dobijali 25 din.

Pad cena lucerkinog sena u balama i pšenice upakovane u džakove dogodio se tokom protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za lucerkino seno u balama kupci su trebali da izdvoje 27 din/kg, a za pšenicu 40 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada bili su jeftiniji kukuruz i pšenica u odnosu na prethodni period, jer je dominantna cena pšenice iznosila 41 din/kg, dok je za kukuruz trebalo izdvojiti 31 din/kg. Iako je ponuda pšenice na pijaci u Pančevu bila dobra, cena je bila niža i iznosila je 43 din/kg.

Izvor: STIPS

 

Prethodni tekstGorelo žito u kikindskom ataru: Vatrena stihija zahvatila više od 30 hektara pšenice
Sledeći tekstPočela žetva pšenice i uljane repice – kakvi su prinosi?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime