Podsticaji stočarima – mogućnost prodaje s kućnog praga

0
484
Agrosaveti---Podsticaji---stocarstvo---02
Timac AGRO

Ostalo je još nedelju dana za prijave za konkurs Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu namenjenog stočarima. Naime, Sekretarijat dodeljuje podsticaje „za poboljšanje stočarske proizvodnje na poljoprivrednim gazdinstvima u smislu dodavanja vrednosti kroz preradu mesa i mleka“. Za tu namene planirano je 20 miliona dinara. Subvencija po pojedinačnoj prijavi ne može preći dva miliona. Minimalan iznos je 200.000 dinara, a bespovratna sredstva stočari mogu da realizuju u iznosu od 50 % troškova investicije. To znači da Pokrajina praktično prepolovi troškove investicije, ukoliko je kupljena oprema nova i za nju domaćini imaju valjane račune. Izuzetak su žene preduzetnice, poljoprivrednici mlađi od 40 godina, kao i preduzetnici i pravna lica koji posluju u područjima otežanog bavljenja agrarom. Za nih je maksimalan iznos 2.200.000 dinara, odnosno 60 % troškova investicije.

Kalif-480-EC-1038x172

‚‚Stočari u Vojvodini imaju lepu priliku da konkurišu i dobiju opremu kojom će unaprediti proizvodnju, te svoje proizvode prodaju s kućnog praga.‚‚ – rekao je za Agrosavete pomoćnik pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, Milorad Malić.

BASF - Systiva-1068x172px

‚‚Naravno, moraju da ispune minimum higijensko – sanitarnih uslova, a potvrda da su ti uslovi ispunjeni dobija se od Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede. Otvorena su ili će u skorije vreme biti otvorena i neka inostrana tržišta za izvoz govedine iz Srbije, poput kineksog, turskog i zemalja Persijskog zaliva, pa i tu činjenicu treba iskoristiti. U najskorije vreme, već ovih dana, biće otvoren još jedan konkurs, za opremu za već postojeće hladnjače.‚‚ – najavio je Malić.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Podsticaji---Milorad-Malic-01

Procedura nije komplikovana

Da bi prodavao s kućnog praga poljoprivredne proizvode, proizvođač treba da ima odgovarajući objekat i opremu. Za to treba da dobije rešenje pomenute Uprave za veterinu. Uslovi koje treba da ispunjava navedeni su u pravilniku iz 2017. godine. Aktuelni konkurs upravo omogućava nadogradnju, iskorak ka poboljšanju uslova i dobijanje sertifikata.

BASF - Butisan-1068x172px

Po Malićevim rečima, deo poljoprivrednika iz neznanja, zbog nedostatka poverenja ili zbog toga što konkurse prati pozamašna papirologija, ne konkuriše za podsticajna sredstva. Do sada, najmanje su konkurisali oni iz južnog Banata. To je, po njegovom mišljenju greška, jer procedura nije previše komplikovana. Poljoprivredne stručne službe imaju obavezu da pomognu onima koji su za neki konkurs zainteresovani.

BASF - Caramba-1068x172px

Za sve nedoumice i informacije otvoren je telefon (021/4881-852) radnim danima od 10 do 12 časova (uz napomenu da se poštuje vreme!). Tekst konkursa, obrazac, prijave i pravilnik mogu se pronaći na sajtu www.psp.vojvodina.gov.rs.

DK Banner 720x90
PROČITAJTE I...  Pokrajina finansira investicije u mini mlekare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime