Proizvodnja šargarepe u Begeču

0
2570
Agrosaveti---Proizvodnja-sargarepa---Begec---02

Da je udruživanje moguće, a sa druge strane važno i korisno, dokazuju i ova dva mlada poljoprivrednika iz Begeča. Naime, Đorđe Pavkov i Jovan Ninkov su se kako kažu spontano udružili pre nekoliko godina, da bi se taj korak ispostavio kao veoma smislen. Proizvodnja šargarepe je njihov zajednički posao. Zajedno svoje komore napune sa oko 800 tona oprane šargarepe prve klase.

Agil 1120x180

“Kada se malo bolje sagleda, to je jedino praktično rešenje za obojicu. To je odlična stvar iz više razloga. Zajedno nastupamo na tržištu, ozbiljniji smo, jer pojedinačno nismo dovoljno jaki na tržištu.” – objašnjava nam Đorđe Pavkov.

U intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji mehanizacija je neophodna, ali skupa. Za pojedinačne potrebe Jovana ili Đorđa neka mašina ne bi bila rentabilna niti dovoljno eksploatisana. Za objedinjenu proizvodnju, apsolutno ima smisla kupiti je, objašnjavaju nam njih dvojica. Međutim, da bi mogli zajedno da nastupaju na tržištu, šargarepa koju proizvedu mora biti istog kvaliteta.

BioPlug 728x90px

Agrosaveti---Proizvodnja-sargarepa---Begec---03

“U proizvodnji imamo dobru korelaciju, ujednačeni smo u svemu. Ni ja ne bih mogao da razlikujem koja je čija šargarepa, jer je ona istog kvaliteta. I tako mora biti. Identična nam je i setva i tretmani, sve. Ne možete se udružiti sa nekim ko nije marljiv kao vi, ili ko neće da ispoštuje sve ono što je neophodno za kvalitet.” – kaže Đorđe.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja šargarepe u selu Mužlja

NAJVAŽNIJE JE IMATI PRVU KLASU

A baš kada spominjemo kvalitet, naši domaćini ističu njegovu važnost kada je plasman u pitanju. Ispostavilo se da se može prodati samo šragarepa vrhunskog kvaliteta.

Orius 1120x1080

“Ljudi obično računaju odmah prinos, pa koliko je to para. Moram naglasiti da su i ulaganja velika i da se može prodati samo kvalitet. Na skali od 1 do 10 vaša šargarepa mora biti 10 da biste je lako prodali.” – dodaje naš sagovornik.

Agrosaveti---Proizvodnja-sargarepa---Begec---01

Top kvalitet je upravo ovo što sada gledate, jer su Jovan i Đorđe usavršili svoju proizvodnju te danas kupcima mogu da ponude upravo ono što tržište zahteva. A to je: ujednačena šargarepa, da ima lepu boju, sjaj i da u kesi bude spakovana šargarepa približne krupnoće. A koliko im je zajedno lakše, govori i podatak da ako kupcu ne možete da isporučite jedan šleper za dan, onda niste ozbiljan igrač, objašnjavaju nam naši domaćini. Oko 90% njihove šargarepe završi u izvozu, te im ni plasman nije problem. Zadovoljni su i trenutnom cenom. Oni šargarepu seju sukcesivno kako bi im i dospevala u etapama, objašnjava Đorđe.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

“Setva nam je sukcesivna. Otprilike na svake dve nedelje sejemo po nekoliko jutara. Šargarepa u zemlji može biti određeno vreme, inače gubi na kvalitetu, dakle morate sve na vreme odraditi.” – ističe Đorđe.

PROČITAJTE I...  Izazovna godina za proizvodnju kupusa

Kada smo spominjali kvalitet, naši sagovornici dodaju i to da seme mora biti najbolje, đubrivo najbolje, sistemi kap po kap, te se ni u čemu ne sme štedeti, kako bi koren bio takođe najbolji, a prinos ne manji od 70 tona po hektaru. Ulaganja su velika, te će Đorđe i Jovan i dalje nastaviti zajedno, kako bi ujedinili znanje i snagu. U ovom poslu se, kako kaže Đorđe, za opstanak i konkurentnost konstantno mora ići napred, bez zastajkivanja.

Prethodni tekstAlpino koze u Kikindi
Sledeći tekstPodsticaji stočarima – mogućnost prodaje s kućnog praga

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime