Pravo na vodu: Privatizacija Instituta za vodoprivredu nedopustiva

0
77
voda cesma
Foto: Pixabay

Inicijativa „Pravo na vodu“ smatra da je privatizacija Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ nedopustiva, s obzirom na važnost nezavisnosti te institucije. Oni su svoj apel uputili stručnoj i akademskoj javnosti da se usprotive privatizaciji koju je pre nekoliko dana oglasilo Ministarstvo poljoprivrede.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kvalitetne naučne analize i stručna rešenja u oblasti upravljanja vodama od neprocenjivog su značaja za celo društvo imajući u vidu narastajuću opasnost od klimatskih promena, suša i poplava, zagađenja i preterane eksploatacije, kao i tendenciju otimanja i privatizacije vodnih dobara“, stoji u saopštenju inicijative „Pravo na vodu“.

Kako dalje navode u svom saopštenju, svi najznačajniji hidrotehnički objekti i sistemi na ovim prostorima izgrađeni su uz pomoć stručnjaka iz instituta „Jaroslav Černi“.

Adama Sultan 1120x180

„Svedoci smo gaženja institucija i stručnog mišljenja na svakom koraku, što nije zaobišlo ni ovaj institut. Njegovo loše održavanje i finansijsko stanje oslikava odnos koji nosioci najviših javnih funkcija imaju prema javnom dobru“, ističe se u saopštenju.

Kako se dalje navodi u saopštenju, ovu tvrdnju potkrepljuje činjenica da se za Nacionalni stadion izdvaja oko 250 miliona evra i da se on planira u zoni vodoizvorišta na Surčinskom polju, dok se institut rasprodaje za 2,5 miliona evra.

galenika psenica LG 1120x185px

Privatizacija neće rešiti nagomilane probleme, ni životne sredine niti samog instituta, već ih samo produbiti, jer će stručno znanje staviti u funkciju privatnog profita umesto javnog interesa“, poručuje inicijativa „Pravo na vodu“.

PROČITAJTE I...  Samo jedan kupac hoće PKB

O privatizaciji Jaroslava Černog koji je akcionarsko društvo i u kome država ima 92% udela, govori se već nekoliko meseci. Institut je vodeća naučnoistraživačka organizacija u regionu za oblast voda, a vrednost njegovog kapitala je na kraju 2019. godine bila 189,3 miliona dinara.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Generalni direktor Insituta „Jaroslav Černi“ Dejan Divac je u martu ove godine za N1 izjavio da se planira privatizacija, a da nisu ni netačne spekulacije da za kupovinu Instituta interesuje firma Milenijum tim.

Kako navodi Nova Ekonomija, Milenijum tim je kompanija koja je angažovana na izgradnji kompleksa „Beograd na vodi“.

Izvori: Inicijativa „Pravo na vodu“ / Nova ekonomija

 

Prethodni tekstŠumadija: Da li će jabuke završiti u hladnjači ili na zemlji?
Sledeći tekstŽetva soje završena: Prinosi upola manji, cena visoka, a dobit?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime