Požeški voćari spas vide u oživljavanju Budimke

0
763
Agrosaveti - Budimka 01

Jabuke su ove godine rodile u požeškom kraju, uprkos gradu i elementarnim nepogodama. Voćnjaka je sve više, ali kupaca sve manje, žale se proizvođači jabuka. Oni spas vide u oživljavanju Budimke.

Adama Maganic 1120x180

Minulog vikenda opština i turistička organizacija Požege organizovali su prvi put Dane jabuka. Zahlađenje je izgleda umanjilo broj posetilaca, ali ne i proizvođača i izlagača. Oni se nadaju da će oživeti Budimka, koja bi osigurala plasman jabuka, a iz Ministarstva poljoprivrede stižu ohrabrujuće vesti.

Jabuke su ove godine rodile u požeškom kraju, uprkos gradu i elementarnim nepogodama koje ove sezone nisu zaobišle nijedan deo opštine. Voćnjaka je sve više, ali kupaca sve manje, žale se proizvođači jabuka. „Cena svake godine je niža. A mislim da ako se ne nađe neko novo tržište, pored Rusije, da će to sve ići naniže,“ kaže Đorđe Čupović iz Vranjana.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

„Budimka fali mnogo za ceo ovaj kraj. Do danas nije rešeno pitanje Budimke niti to ko hoće da reši“, navodi Ljubiša Ilinčić iz Milićevog Sela, a njegov komšija Zoran Đurić dodaje da bi Budimka pokrenula celokupnu tu proizvodnju jabuke i digla na mnogo veći nivo i obezbedila tržište, što je najbitnije proizvođačima.

PROČITAJTE I...  Porasla cena stoke u Jadru, Rađevini i Podrinju

Dvadesetak zainteresovanih za Budimku

Državni sekretar ministarstva poljoprivrede Željko Radošević, tvrdi da ima dvadesetak zainteresovanih domaćih i stranih kupaca za Budimku. Rešeno je pitanje imovinsko pravnih odnosa.

galenika Plavo ulje 1120x180

„Ostalo je još nekoliko otvorenih pitanja, dva tri pitanja iz sektora restitucije. Dva su već praktično mogu da kažem pred samim rešenjem. Procenjena je vrednost, urađena je evaluacija procene vrednosti i to nam sve daje za pravo da možemo očekivati u jako kratkom vremenskom roku javni oglas,“ objašnjava Željko Radošević, državni sekretar ministarstva poljoprivrede.

Dok budući kupac ne pokrene proizvodnju u Budimci, pojedini poljoprivrednici se okreću organskoj proizvodnji.

Adama Forapro 1120x180

„Ja se trudim da ovo odradim što je moguće jeftinije, da ima prođu. Ali, veliko je ulaganje prvo u to, a drugo velika je cena. Narod ide trči u supermarkete da kupi robu,“ kaže Miro Rajković, proizvođač organskih proizvoda iz Ivanjice.

Jedno požeško udruženje ima nameru da sačuva stare, organske sorte jabuka. A da je ovo voće ukusno – i sveže, i prerađeno, posetioci su se uverili na štandu požeških žena.

BioPlug 728x90px

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstUzgoj magaraca i vijetnamskih svinja u Despotovcu
Sledeći tekstDržava dužna da isplati 33 miliona dinara povrtarima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime