Šumadija: Da li će jabuke završiti u hladnjači ili na zemlji?

0
486
Agrosaveti---jabuke---Vinca---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Ekipa emisije „U našem ataru“, bila je u zasadu jabuke u okolini Topole, u srcu Šumadije, gde je ove voćna vrsta primarna u proizvodnji. Zbog niske otkupne cene poljoprivrednici razmišljaju da li će uopšte biti isplativo da oberu svoje jabuke. Otkupna cena diktira sve, a čini se da pored svih nevolja koje mogu da zadese jedanog proizvođača, najveća je ona na relaciji sa državom.

Adama Maganic 1120x180

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji najčešće se žale na subvencije koje ili kasne ili složena birokratija onemogućava da se do njih dođe. Država, sa druge strane kaže, da radi sve što je u njenoj moći da pomoć stigne do onih kojima je potrebna i time podigne poljoprivredu naše zemlje na nivo na kome može da bude konkurentna.

Subvencije za gorivo neophodne

Usitnjene parcene i komasacija, tj. ukrupnjavanje poseda, koji se sporo sprovodi  još je samo jedan u nizu problema ovog dela Srbije. Teško je doći u posed većih zasada, što je u samom startu ograničavajuća okolnost prilikom planiranja ozbiljnije proizvodnje. U šumadijskom kraju najčešće je zastupljena sorta jabuke ajdared, zasad koji smo posetili je u 8 godini, a prema rečima našeg sagovornika, domaći sadni materijal, ni u jednom segmentu ne zaostaje za uvoznim sadnicama iz Italije ili neke druge evropske zemlje.  Jedina razlika je u nižoj ceni koštanja po biljci.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Kada je konkretno reč o subvencijama, domaćinstvo porodice Gavrilović iz Vinče, kod Topole, dobilo je pomoć za mehanizaciju, traktore i druge priključne mašine, ali i pored toga , to nije dovoljno, jer bez subvencija na gorivo ne može da se pravi računica.

PROČITAJTE I...  NOVA strategija za suzbijanje KRVAVE VAŠI u zasadima JABUKE

Iz perspektive našeg sagovornika, svake godine ovo domaćinstvo državi doprinese sa oko 20 hiljada evra, dok za uzvrat ne dobija ništa. On tvrdi da smo mi jedina zemlja u Evropi bez subvencije na gorivo.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Ova godina je bila puna izazova i za voćare. Bilo je izmrzavanje u aprilu, a posle je nastupila suša. Ni štetočine nisu zaobišle zasade. Berba jabuka i u Novom Slankamenu je u toku, a kvalitet je bolji nego što su se nadali.

jabuka
Foto: Vertigo produkcija/U našem ataru

Otkupna cena jabuke ekstremno niska

Berba pojedinih sorti jabuke traje sve do pozne jeseni, voćari ovog, ali i drugih krajeva žale se na ekstremno nisku otkupnu cenu. Pojedini čak razmišljaju da se uopšte i ne upuštaju u berbu zbog niske rentabilnosti, jer kako kažu, na manjem su gubitku ako je ne oberu. Po jednom kilogramu voćare berba košta od 13-14 dinara, a ajdared kao najzastupljenija sorta ne može da se proda ni za 15 dinara, pa ukoliko se ništa ne bude promenilo jabuka će umesto u hladnjači ostati na zemlji. Veselin ne namereva da proširuje zasade, jer i od ovoga što ima, trenutno jedva sastavlja kraj sa krajem. Naslednici svoju sreću vide u većim gradovima, a on sam ne može dalje.

BTZ 1120x180px

Manji proizvođači bez zadruge, organizovanog otkupa i pomoći države, sva je prilika da nemaju velike šanse za opstanak. Ostaje da se vidi kako država može sistematski i planski da pomogne proizvođačima da modernizuju svoje zasade, primene savremenije tehnologije u njima i podignu produktivnost, a samim tim dobiju i više plodova prve klase kao i neizostavno bolju zaradu.
Pogledajte više u video prilogu.

PROČITAJTE I...  Organsko voćarstvo

Prethodni tekstNedimović: Očekujemo 700 novih traktora iz konkursa Svetske banke
Sledeći tekstPravo na vodu: Privatizacija Instituta za vodoprivredu nedopustiva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime