Proizvođači mleka nezadovoljni pregovorima – Nastavlja se protest

0
142
Agrosaveti - Krave i proizvodnja mleka na farmi Karalic - 04

Proizvođači mleka su nezadovoljni rezultatima pregovora Vukašina Baćine sa ministarkom poljoprivrede i za sutra najavljuju protest u Beogradu.

Adama Asorbital 1120x180

Kako navodi Danas, vlasnik farme krava iz okoline Pančeva Dejan Trajković kazao je da je neprihvatljivo to što je država ponudila Baćini. Nakon razgovora sa ministarkom Tanasković, Baćina je objavio na svojoj Facebook stranici šta je sve dogovorio na sastanku.

Kako ne napisao u postu na svom Fejsbuku, dogovoreno je sledeće:

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

1. Izmenom zakona u jako kratkom roku aneksom ugovora produžiće se zakup zemljišta svim stočarima sa 10 na 20 godina pod istim uslovima.
2.Povećanje direktnih davanja po muznom grlu.
3.Povećanje direktnih davanja po tovnom grlu.
4.Dozvoljen izvoz mleka i strogo kontrolisan uvoz sirovog mleka.
5.Isplata svih zaostalih dugovanja poljoprivrednicima.
6.Pokrenuli smo temu premije za mleko.To završavamo na sledećem sastanku.Moramo naći rešenje da premija završi u džepu proizvođača a ne mlekarama koje jedva čekaju da obore cenu mleka.

Kao najveći problem proizvođača mleka, Baćina je naveo to što još ne radi državna referentna laboratorija za kontrolu, nego potvrde o tome daju mlekare, a u njihovu tačnost se sumnja, navodi RTV.

Adama Tomigan XL 1120x180

Prema pisanju Danas-a, Baćina je dogovorio da se smanji uvoz mleka, poveća regres po kravi sa 25.000 dinara na 50.000 i da državna laboratorija kontroliše kvalitet mleka.

PROČITAJTE I...  Novi protest poljoprivrednika u četvrtak: Vlada Srbije ignoriše zahteve

Baćina je nakon pregovora rekao da je, umesto povećanja premije, ponuđeno da se poveća regres po grlu, a da država ne može da određuje otkupnu cenu mleka.

KWS banner 728x90

Trajković kaže da proizvođači mleka znaju da Srbija ne može u potpunosti da zabrani uvoz mleka i mlečnih proizvoda zbog sporazuma sa EU, ali da postoje drugi načini. Oni traže da se uvoze samo nedostajuće količine, a ne i mleko sumnjivog kvaliteta od krava koje se hrane modifikovanom sojom koja je kod nas zabranjena.

Naveo je da država može da utvrdi minimalnu, zaštitnu cenu mleka, tako što utvrdi troškove proizvodnje.

pylon galenika jan 023

Vlasnik farme krava iz Badovinaca, u Mačvi, Milan Pajić kaže da ministarstvo poljoprivrede sada priča bajke, kao i da su prošle godine više puta bili na razgovorima, od kabineta predsednika, premijerke, ministarstva i da su dobili prazna obećanja, navodi Danas.

Proizvođači mleka su na sutrašnji protest, ispred Ministarstva poljoprivrede, pozvali i nezadovoljne proizvođače stoke, ratare i građane.

3 delta panonka
Prethodni tekstKaranfilić ili klinčić – Majušan, a moćan cvetni pupoljak
Sledeći tekstZaštita povrtarskih kultura od zemljišnih štetočina (žičnjaka)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime