Karanfilić ili klinčić – Majušan, a moćan cvetni pupoljak

0
11254
karanfilici
Foto: Pexels / Irina P

Osim što se koriste kao začin, karanfilići se upotrebljavaju i u medicinske svrhe, jer imaju brojna lekovita svojstva koja su poznata još od davnina.

Adama Asorbital 1120x180

Karanfilić je neotvoren cvetni pupoljak tropskog zimzelenog drveta koje može da dostigne visinu i do 14 metara, a poreklom je iz Indonezije. Neotvoreni pupoljci se ručno beru neposredno pre cvetanja, te se suše nekoliko dana.

Pupoljci su ružičaste boje kada su sveži, a kada se osuše nalikuju ekserčićima i dobijaju karakterističnu smeđu boju koja nam je svima poznata. Danas se najviše uzgaja u Tanzaniji, Indoneziji, Maleziji, na Madagaskaru…

Galenika Talisman Skaut 1120x85
cvet karanfilcica
Foto: Wikipedia.org / Autor: Prof. Chen Hualin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45497337

Miris klinčića je opor i aromatičan, a ukus vrlo jak. Kao začin, upotrebljava se za jela od mesa, kao što je pečenje od svinje ili divljači, za gulaš… Na našim prostorima uglavnom je poznat kao nezaobilazni začin kuvanog vina.

Lekovitost karanfilića

Karanfilići imaju izuzetna medicinska svojstva. Oni pomažu kod ublažavanja lošeg zadaha iz usta, a imaju i dejstvo lokalnog antiseptika i blagog anestetika. Ublažavaju zubobolju, uništavaju parazite i bakterije, pomažu kod upale desni i pojave afti. U tradicionalnoj medici se koristilo eterično ulje i to kao anagletik, uglavnom za hitne stomatološke situacije. Razređeno ulje se može upotrebiti za smanjenje bola u grlu. Takođe, klinčići su se koristili za poboljšavanje probave, kod infekcije disajnih puteva… Eterično ulje se može koristiti i u aromaterapiji.

1120x180px

Kako prepoznati kvalitetne karanfiliće

Kvalitetne karanfiliće, koji nisu dugo stajali, možemo prepozati po tome što su pod prstima malo masni. Pod pritiskom nokte na peteljci će se pojaviti kapljice ulja. Takođe, mogu da se testiraju u vodi. Oni kvalitetniji će potonuti ili plivati vertikalno sa „glavom“ na gore. Lošiji, koji su izgubili neku količinu ulja plivaju horizontalno na površini vode.

PROČITAJTE I...  Vranilova trava (divlji origano) - Mirisni prirodni ANTIBIOTIK

Čuvanje

Najbolje se čuvaju u zatvorenoj posudi, na hladnom, tamnom i suvom mestu. Ako je u prahu svežina traje 6 meseci, dok cele karanfiliće treba potrošiti u roku od godinu dana. Svežina može da se produži držanjem u frižideru.

Adama Soratel 1120x1080

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste, dojilja ili je reč o deci obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

Prethodni tekstOprez od poljskih glodara u ozimim usevima i voćnjacima
Sledeći tekstProizvođači mleka nezadovoljni pregovorima – Nastavlja se protest

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime