Proizvođačima suncokreta subvencija od 7,8 din/kg

0
447
suncokret
Foto: Pixabay

Proizvođači suncokreta dobiće od države subvenciju od 7,8 dinara po kilogramu. Međutim, nije navedeno koliko je novca odvojeno za ovu namenu, već samo da će isplata trajati do utroška sredstava.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Vlada Srbije usvojila je pre par dana Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške proizvođačima suncokreta, o čemu su obavestili veoma šturo, navodeći da se će preduzeti mere za ograničenje visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta.

Sada je to i konkretna ponuda registrovanim poljoprivrednim domaćinstvima za ovogodišnji rod suncokreta u vidu subvencije iz republičkog budžeta od 7,8 dinara po kilogramu.

Adama Sultan 1120x180

Milan Marković, potpredsednik STIG-a kaže za Betu da je Uredba dobro došla, ali da zahtevi sa protesta nisu ispunjeni. On ističe da im je neprihvatljivo da u Uredbi nije propisana minimalna otkupna cena, kao i da nema garancije da će dobiti 73 dinara po kilogramu. Takođe, ne zna se ni da li će svi proizvođači suncokreta dobiti ovu podršku, jer će mera trajati do utroška sredstava.

Dodao je da je država kriva što je zabranila izvoz ulja, pa uljare nisu mogle da prodaju zalihe i zbog toga proizvođačima nude cene koje su ispod troškova proizvodnje.

Aneri Galenika 1120x185px

Otkupna cena suncokreta klizna

Markovi je objasnio da su uljare počele sa otkupom suncokreta, ali da je cena promenljiva, te da akontna iznos 62 din/kg, a ako je konačna na dan otkupa, trenutno je 65 din/kg. Ako na to dodamo 7,8 dinara državne subvencije, to je 72,8 dinara, a ne 73 dinara kako je Vlada Srbije obećala u pregovorima, nakon protesta.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Očekujemo 700 novih traktora iz konkursa Svetske banke

Marković je rekao da su uljare počele otkup suncokreta, da je ona promenljiva, akontna je 62 dinara po kilogramu, a ako je konačna na dan otkupa, ona je danas 65 dinara po kilogramu, što sa 7,8 dinara državne podrške iznosi 72,8 dinara, a ne 73 kako je Vlada Srbije obećala u pregovorima, nakon nedavnih protesta.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Beta / Agronews

Prethodni tekstBOROVNICA u plasteniku: Prva stiže na berbu, rod ekstra klase do 4 kg po biljci
Sledeći tekstPlodored (rotacija useva): Značaj i primeri kako se izvodi u povrtnjaku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime