Vlada usvojila Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške proizvođačima suncokreta

0
424
suncokret
Foto: Pixabay

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost dohotka proizvođača ove uljarice.

Adama Asorbital 1120x180

Uredba je doneta s obzirom na to da je bilo neophodno održati prehrambenu sigurnost stanovništva i ublažiti posledice trenutne situacije uzrokovane rastom cena inputa i sušom koja pogađa poljoprivrednu proizvodnju, saopšteno je iz Vlade.

Takva situacija istovremeno je otežala položaj proizvođača koji očekuju prihod od svoje proizvodnje da bi mogli da ulažu u jesenju setvu pšenice, ostalih žita i uljane repice, koja je od izuzetnog značaja za prehrtambenu sigurnost stanovništva.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Članovi vlade doneli su Uredbu o ograničenju visine razlike u otkupnoj ceni suncokreta, sa ciljem da se zaštiti tržište i spreče deformacije u formiranju cene suncokreta, koja preovlađujuće učestvuje u formiranju cene jestivog suncokretovog ulja, a koje je izuzetno važno za snabdevanje potrošača, naročito siromašnijih socijalnih kategorija.

U strukturi dnevne potrošnje prehrambenih proizvoda, veliki deo troškova odnosi se se upravo na jestivo suncokretovo ulje i s obzirom na to da su cene sirovina i proizvođačkih inputa i dalje na visokom nivou, a situacija na berzama u zemlji i okruženju i dalje nedovoljno predvidiva, bilo je neophodno doneti ovu meru, navodi se u saopštenju sa sednice Vlade.

1120x180px

Na sednici je doneta i izmenjema Odluka o privremenoj zabrani izvoza evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana.

PROČITAJTE I...  Ujedinjeni poljoprivrednici sutra na sastanku sa premijerkom

Izvor: Novosti

Adama Soratel 1120x1080
Prethodni tekstEvropa se suočava sa najgorom sušom u poslednjih 500 godina
Sledeći tekstTuja je počela da žuti? Evo kako da je spasite

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime