BOROVNICA u plasteniku: Prva stiže na berbu, rod ekstra klase do 4 kg po biljci

0
606

Prednosti gajenja borovnice u zaštićenom prostoru su višestruke, pored toga što su biljke zaštićene od spoljnih faktora, u plasteniku se sprovodi potpuna kontrola po pitanju količine vlage, temperature i đubrenja, kako bi borovnica bila profitabilna i dala dobar rod nezavisno od toga kakvi su vremenski uslovi napolju. Odabirom dobrog sortimenta i sprovođenjem agrotehničkih mera, borovnica gajena u saksiji može da rodi i do 4 kilograma po jednoj biljci. Aleksandrar Milić, iz okoline Mladenovca, ima dugogodišnje iskustvo u gajenju borovnice i to ga je dovelo do tačke gde je usavršio sve pojedinosti vezane za proizvodnju ove profitabilne voćne vrste.

Adama Asorbital 1120x180

“U Srbiji se dosta luta, pa se uzimaju saksije prevelike zapremine, a prinosi nisu proporcionalni veličini saksije”, objašnjava Aleksandar. On je uzeo saksije od svega 25 litara, a dobija prinos po saksiji 3-4 kg (negde i preko toga). Same bobice su ekstra klase, a imali su i preimijum klasu.

Proizvodnja borovnice u kontrolisanim uslovima se odvija na oko pola hektara, u planu je i proširenje proizvodnje. Zbog ranijeg pristizanja na berbu, cena borovnice iz plastenika dostiže neverovatnu cenu od 10 evra po kilogramu.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Aleksandar je korisnik subvencija koje daje grad Beograd i veoma je zadovoljan brzinom i načinom pristupanja podsticajima koji su dostupni na nivou grada.

PROČITAJTE I...  Kupina - Jedna od rentabilnijih voćnih vrsta

Kada je počinjao sa gajenjem borovnice pre 15 godina, naš sagovornik nije imao mnogo mogućnosti za edukaciju i sve je morao sam. Putovao je, saznavao, raspitivao se, grešio i popravljao rezultate, da bi danas i sam mogao da bude konsultant prilikom podizanja zasada borovnice. Cilj mu je, kako kaže, da uvek pomera granice i ciljeve koje želi da dostigne. Svaki korak u proizvodnji pomno prate savetodavci koji tvrde da je ovakav način gajenja budućnost savremenog uzgoja borovnice kome treba da se teži.

1120x180px

Sledeće godine je u planu da se napravi sistem za prirodnu ventilaciju, čime bi se unapredila proizvodnja i omogućilo ranije zrenje. Pored toga razmišlja se i o uvođenju grejanja čime bi borovnica pristizala na berbu i do 2 meseca ranije, a cena bi bila iznad 10 evra.

Prilikom zasnivanja zasada veoma je važan izbor kvalitetnog sadnog materjala. Zdrave, bezvirusne i sertifikovane sadnice jedan su od najvažnijih faktora visokog roda.

Adama Soratel 1120x1080

Više pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornici:  Aleksandar Milić, voćar iz Matrovca, dipl.inž. Radmila Koprivica, PSSS Beograd 

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01
Prethodni tekstTeška godina za proizvodnju jabuke
Sledeći tekstProizvođačima suncokreta subvencija od 7,8 din/kg

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime