Plodored (rotacija useva): Značaj i primeri kako se izvodi u povrtnjaku

0
98
basta
Foto: Pixabay

Čuli ste za plodored, ali niste sigurni o čemu se radi? Ili se pitate da li bi to trebalo da radite? Ukoliko imate ove dileme, na pravom ste mesto. U članku ćemo dati brze informacije šta je plodored, zašto je koristan i kako se primenjuje.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Različite biljke imaju različite potrebe za hranom i osetljive su na različite patogene i štetočine. Ako farmer, baštovan ili povrtar svake godine seje (sadi) isti usev na istom mestu, kao što je to uobičajeno u konvencionalnoj poljoprivredi, on neprestano izvlači iste hranljive materije iz zemlje. Štetočine i bolesti rado postaju stalni stanovnici, jer je njihov omiljeni izvor hrane zagarantovan. Sa ovakvim monokulturama, poveća se nivo upotrebe mineralnih đubriva i pesticida da bi se održao visok nivo prinosa.

Sa druge strane, plodored pomaže da se vrate hranljive materije u zemlju bez sintetičkih inputa. Praksa je pokazala da se na ovaj način prekida ciklus štetočina i bolesti, poboljšava zdravlje zemlje povećanjem biomase iz korenskih struktura različitih useva i povećava biodiverzitet.

Adama Sultan 1120x180

Šta je plodored

Plodored je promena ili zamena useva svake sezone na određenoj lokaciji (njiva, bašta). Sezona može da se proteže na celu godinu, a može i da obuhvati samo proleće ili samo jesen.  Drugim rečima, poljoprivrednik ili baštovan izbegava da gaji povrće iz iste porodice na jednom mestu uzastopno, iz godine u godinu.

PROČITAJTE I...  Rezistentnost korova na herbicide

Plodored može da bude jednostavan, poput sadnje dve različite porodice useva naizmenično, a može da bude i planski razvijen do niza od desetak useva. Dozvoljavanje zemlji da bude jedne sezone ne upotrebljena ili da bude na njoj pokrovni usev između dva godišnja doba, takođe, je deo plana plodoreda.

galenika psenica LG 1120x185px

Primena plodoreda

Jednostavno, pokušajte prvo da gajite biljke iz različitih porodica svake sezone. Kasnije, možete da se bavite složenijim planovima plodoreda koji traju po nekoliko godina i podrazumevaju uključivanje znatno više useva.

Male farme i baštovani mogu da razmotre praksu četvorogodišnjeg ciklusa plodoreda, naizmenično menjajući sledeće povrće na jednoj parceli ili njenom jednom delu:

Infinito Bayer 1120x180 V01

1) Mahunarke kao što su grašak, boranija, soja, kikiriki, pasulj.
2) Kupusnjače kao što su brokoli, karfiol, kupus. Začinsko bilje, zelena salata i ostalo lisnato povrće
3) Paradajz, tikvica, krastavac, dinja, paprika, patlidžan ili krompir.
4) Korenasto povrće kao što su repa, rotkvica, cvekla, beli luk, luk, praziluk, pastrnjak ili šargarepa.

Na primer, uzgajate paradajz na jednom mestu jedno leto, zatim na tom istom mestu sledeće godine sejete šargarepu i rotkice. Treće godine se tu nalaze mahunarke, a četvrte godine lisnato povrće.

PROČITAJTE I...  Potrebni uslovi za gajenje uljane repice

Ukoliko želite plodored da počnete sa kupusom, sugerišemo da pročitate članak: Uzgoj KUPUSA i Praktični primeri četvorogodišnjeg plodoreda.

Reference: Rodale institute / Homestead and chill

Prethodni tekstProizvođačima suncokreta subvencija od 7,8 din/kg
Sledeći tekstUzgoj paunova: Od hobija do unosnog biznisa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime