Zaštita zasada jabuke od krvave vaši

0
54
jabuka jesen
Foto: PIS Srbija

Zasadi jabuka se, u zavisnosti od zastupljenog sortimenta i lokaliteta, nalaze u fenofazi početak mirovanja; fenofaza početak obezbojavanja lišća do fenofaze 50% listova obezbojeno (BBCH 92-95). U pojedinim zasadima jabuka registrovano je prisustvo kolonija krvave vaši (Eriosoma lanigerum), uglavnom na pojedinačnim stablima u blizini korenovog vrata. U nastavku su preporuke za zaštitu Prognozno izveštajne službe zaštite bilje.

Agil 1120x180

Krvava vaš napada uglavnom jabuku

Krvava vaš se javlja uglavnom u zasadima jabuka i ima veliki veliki broj generacija tokom godine od 10-12. Vaši prezimljavaju u pukotinama kore stabla i grana, dok većina kolonija prezimi na podzemnim organima jabuke oko korenovog vrata i na distalnim žilama na dubini od 10-15 cm. Reprodukcija novih kolonija nastaje rano u proleće već u martu i aprilu.

U proleće su većim delom zastupljene beskrilne ženke koje rađaju mlade i stvaraju kolonije u pukotinama kore i na ranama grana stvorenim rezidbom. Vaši naseljavaju sva mesta na stablu pogotovo mesta zarastanja rana. Kolonije se vrlo lako uočavaju jer mnoštvo vaši sa belom vlaknastom tvorevinom stvara utisak kao da su pokrivene vatom.

BioPlug 728x90px

Krvava vaš je monofag i napada samo jabuku, ponekad krušku i glog. Štete koju ova vaš nanosi nastaju zbog stvaranja rak rana na granama, stablu i korenu. Rak rane predstavljaju smetnju za protok sokova kroz biljne delove zbog čega voćka slabi.

PROČITAJTE I...  Zaštita BRESKVE I NEKTARINE u fenofazi intenzivnog porasta plodova

Šta koristiti kao zaštitu?

Kao posledica zabrane insekticida iz grupe organofosfata koji su se koristili u cilju suzbijanja pomenute štetočine došlo je do povećane brojnosti krvave vaši u pojedinim zasadima jabuka.

Orius 1120x1080

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje da u slučaju prisustva pomenute štetočine u zasadima jabuka mogu sprovesti tretiranje korenovog vrata i izdanaka registrovanim insekticidima ili rano u proleće ili u jesen.

Na početku formiranja kolonija preporučuje se primena jednog od navedenih registrovanih insekticida kao što su:

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
  • Teppeki ili Afinito (flonikamid) u količini 0,14 kg/ha
  • Movento 100 SC ili Malaga (spirotetramat) u koncentraciji 0,15%.
Prethodni tekstPregled cena stoke i stočne hrane tokom OKTOBRA 2023.
Sledeći tekstUskoro zabrana preko 100 preparata za zaštitu bilja – šta kaže struka?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime