Priprema eko bašte za zimu – radovi koji se ne propuštaju

0
5451
basta kolica priprema tla
Foto: Pixabay

Jesen je važno vreme za pripremu bašte za zimu i narednu povrtarsku sezonu. Najvažnija je priprema tla. U nastavku su smernice kako to pravilno da uradite.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Da li imate nacrtan plan ovogodišnje bašte? Ako nemate, napravite sada jedan, dok vam je raspored povrtarskih kultura još u glavi. Ovo je neophodno kako biste osmislili dobru rotaciju useva (plodored) za narednu godinu. Ako ne znate šta je plodored i kako da ga primenite, to možete saznati u članku: Plodored (rotacija useva): Značaj i primeri kako se izvodi u povrtnjaku.

Dobar plodored pomaže da se uravnoteženo crpe nutrijenti iz zemlje i pomaže u smanjenju bolesti. Planove bašte je dobro čuvati 3 ili 4 godine kako biste izbegli sadnju biljaka unutar iste porodice na istom mestu nekoliko godina.

Adama Sultan 1120x180

Takođe, dobra je ideja da zabeležite sve probleme sa kojima ste se ove godine susretali (na primer, dinje su imale plamenjaču) kako biste se setili da sledeće godine potražite otpornije sorte.

Čišćenje bašte

Mnogi patogeni mogu da prezime u biljnim ostacima, pa je dobra ideja da se usitne i zakopaju ili uklone iz bašte i stave u kompost. Ukoliko je reč o biljkama koje su vidljivo bolesne, njih obavezno treba ukloniti iz bašte i spaliti. Ipak, imajte na umu oprašivače i insekte kada čistite svoju baštu. Ako imate višegodišnje ili cvetne delove, ostavite nekoliko stabljika.

Aneri Galenika 1120x185px

Priprema zemljišta u jesen

Ako sada odete u šumu primetićete da zemlja nije gola, već prekrivena debelim slojem organske materije. To i vi treba da uradite. Oponašanje prirode je jedan od osnovnih principa organskog ili eko uzgoja. Organska materija će se vremenom razgraditi i stvoriti plodan humus.

PROČITAJTE I...  KVASAC u bašti: Od đubriva do zaštitnika biljaka

Ako je tlo glinasto i zbijeno treba da se pospe peskom i lagano okopa motikom. Takođe, može da se pospe drveni pepeo (1 kg na 10 kvadrata).

Zemlju treba pođubriti zgorelim stajnjakom, kompostom ili drugim organskim đubrivom koje će da mu poveća plodnost. Pročitajte članak o pravilnoj primeni stajnjaka, kako ne bi došlo do gubitka azota.

Kada završite sa stajnjakom ili kompostom, na zemlju može da se stavi sva organska materija sa kojom raspolažete (opalo lišće, jednogodišnji korovi, seno, slama, usitnjena kukuruzovina…).  Na proleće, sve što se nije razgradilo treba skloniti (kako biste mogli da sejete i sadite) i prebaciti u kompostnu gomilu.

Čišćenje alata i opreme

Jesen je vreme da se očisti alat i operu svi kontejneri, saksije, itd, a  pre nego što se odlože. Alati mogu da nose biljne patogene, pa ih treba redovno čistiti i sterilisati. Obavezno očistite i dezinfikujte sve posude koje ste koristili za sadnju i sve saksije koje planirate ponovo da koristite naredne godine.

Izvor: University of Minnesota Extension 

Prethodni tekstŽenska inicijativa u poljoprivredi: Sama vodi domaćinstvo i farmu svinja
Sledeći tekstPočelo podnošenje zahteva za besplatnu dodelu zaštitnog rama za traktor

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime