Voćari u Raškoj: Otkupne cene voća u Srbiji se ne menjaju već 15 godina

0
119

Bezrezervnu podršku tokom protesta poljoprivrednika sredinom maja, ratarima i stočarima Raškog okruga, pružili su i članovi voćarskog Udruženja „Nadibar“iz Roćevića. Kako nam je rekao predsednik tog Udruženja, Ivan Milošević, istu muku muče i proizvođači voća, te su svojim prisustvom na danonoćnim barikadama, želeli da doprinesu poboljšanju položaja svih proizvođača. Kako navodi naš sagovornik, voćari tog Udruženja su i prošle godine izašli traktorima u znak protesta na Ibarsku magistralu, i podrška su svim svojim kolegama poljoprivrednicima, bez obzira na to kojim vidom proizvodnje se bave.

Spyrale Adama 1120x1080

Na vetrometini surovog tržišta

Ovaj proizvođač voća je izrazio nezadovoljstvo zbog prekomernog uvoza namirnica iz inostranstva, čime su, kako je istakao, domaći proizvođači eliminisani iz tržišne utakmice. Dovoljno je da prošetate malim prodavnicama ili hipermarketima, na policama u piljarskim delovima izloženo je u najvećoj meri uvozno voće i povrće, dok sa druge strane, naše voće završava u kontejnerima ili u rakijama, jer ne može da se proda kao konzumno, barem ne po razumnim cenama.

Otkupne cene su već, kako ističe, dvadesetak iste, u dinarskoj protivvrednosti, a svi inputi su višestruko skuplji. Ivan kaže da bi naša država trebala da se ugleda na susedne u regionu i da primeni njihove modele finansiranja poljoprivrednika. Poslednjih godina su proizvođači ostavljeni na vetrometini nemilosrdnog tržišta, i samo najsnalažljiviji su mogli da se održe u životu. Zato bi im najavljeno povećanje subvencija po hektaru i uvođenje tzv. plavog dizela bilo od ogromnog značaja, dodaje Ivan.

LIBRETO 1120x180

Voćari proglasili kraj sezone pre roka

Voleo bi kada bi u njihovom kraju bilo organizovanijeg otkupa i veći broj hladnjača. Od 2002-ge do 2014-te godine otkup je funkcionisao bez problema, sva šljiva koju su proizvođači u Raškoj oblasti proizveli, bila je izvezena na rusko tržište, a danas su im, zbog rusko-ukrajinskog rata, vrata tog tržišta zatvorena.

PROČITAJTE I...  Osnovne smernice za nabavku kvalitetnih sadnica za podizanje voćnjaka

Iako je po formalnom obrazovanju automehaničar, Ivan se nikada nije obreo u svojoj branši. Budući da je selo Roćevići bogomdano za podizanje voćnih zasada, i on je, poput većine meštana, potražio uhlebljenje u proizvodnji i prodaji šljiva, kajsija, jabuka.

Mnogi voćari tog kraja su, nezavisno od tržišnih okolnosti, svodili bilanse već nakon prvih ovogodišnjih mrazeva, za njih je, kako nam se požalio naš sagovornik, sezona završena pre nego što je i otpočela. Mnogi strahuju i od mogućih tropskih temperatura tokom leta, koje neće pogodovati njihovim zasadima.

Rod šljiva, nektarina, krušaka, kajsija je desetkovan zbog jakih mrazeva, a mnogi voćnjaci su pretrpeli štete i od olujnog nevremena tokom jula.

Ovaj vlasnik voćnjaka u selu Roćevići, nedaleko od Kraljeva kaže da su mnoga sela u Raškom okrugu, zapostavljena, gase se škole, ambulante, a u nekim mestima se ulična rasveta više ni ne pali. Crveni alarm za uzbunu se, kako nezadovoljno dodaje, davno oglasio, ali čini se da država nema adekvatan odgovor na spas sela, u kojima njegovi vršnjaci, i mlađi, sve manje vide interes da u njima zasnivaju porodice.

PROČITAJTE I...  Aktuelna zaštita u zasadima jabuke

Opširnije pogledajte u video prilogu na početku.

Sagovornik: Ivan Milošević, predsednik voćarskog udruženja „Nadibar

Prethodni tekstKako se brzo rešiti skakavaca sa sredstvima koja imamo kod kuće
Sledeći tekstPočele prijave za subvencije za organsku biljnu proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime