Provera poljoprivrednih prskalica obavezna od 2022. godine

0
294
Agrosaveti - Zastita prolecnih useva od korova 01
Foto: Vertigo produkcija

Provera poljoprivrednih prskalica trebalo bi da bude obaveza od 1. januara 2022. godine, na osnovu Zakona o sredstvima za zaštitu bilja. Poljoprivredni stručnjaci smatraju da će ova mera biti posebno korisna vlasnicima uređaja starih više od deset godina – da im ukaže na tehničke nedostatke koje treba da poprave kako bi smanjili nepotrebno rasipanje hemijskih sredstava.

Web baner OSR Vertigo 1120x180 V01

Ovih dana na njivama najviše je traktora sa prskalicama. Većina poljoprivrednih domaćinstava ima prskalicu, jer je, zbog česte upotrebe, to jeftinije nego da je iznajme.

Zbog toga što se prskalica koristi najviše u periodu pre setve i nakon nicanja biljke, treba je češće proveravati, navode stručnjaci.

DIler 1120x180

Na osnovu popisa poljoprivrede, svako treće registrovano gazdinstvo ima prskalicu. Veliki broj tih prskalica su prskalice starijeg datuma ili prskalice sklopljene u nekim radionicama, koje same po sebi, ni kao nove nisu bile dobre.

Osim provere prskalica, najavljuje se i obuka poljoprivrednika za rad sa njima. Od 600 do 1.000 litara preparata ne dopre do biljke, već padne na zemljište ili se rasprši u vazduh. Predviđeno je da provera prskalica obuhvati kontrolu protoka i pritiska na pumpi i ispravnost dizni.

Aktuelno 1120x185

Izvor: RTS

PROČITAJTE I...  Staru kamp kućicu pretvorio u Jagoda kućicu
Prethodni tekstOtkupne cene prasadi i tovljenika u padu | Cene stoke i stočne hrane
Sledeći tekstZaštita zasada breskve i nektarine nakon proređivanja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime