Prva žrtva ispitivanja litijuma: Zatrovana voda u bunarima

0
872
bunar
Foto: Pixabay

Voda iz bunara domaćina iz sela Lukavac prva je žrtva ispitivanja litijuma u valjevskom kraju. Cvetku Jovanoviću je zbog curenja iz probne bušetine pronađena toliko velika količina bora u vodi iz bunara, da više nije ni za piće ni za tehničku upotrebu, potvrdila je analiza Hemijskog fakulteta iz Beograda.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Ispitivanje litijuma u valjevskom kraju koje sprovodi kanadska kompanija Euro Lithium Balkan dovelo je do curenja bora u bunare meštana. Kako pokazuje analiza vode sa ovog područja, a koju je sproveo Hemijski fakultet, koncentracija bora u blizini bušotina povećana je 110 i više puta od granične vrednosti koju propisuje domaća zakonska regulativa.

Naime, u bari pored bušotine u selu Lukavac, na katastarskoj parceli 1179/1, prisustvo bora u površinskoj vodi iznosi 107.900 mikrograma u litru, što je čak 110 puta više od granične vrednosti po domaćoj, odnosno 72 puta više od granične vrednosti po normi EU.

Kalif i Mistral 1120x180

U bunaru Cvetka Jovanovića, koji se nalazi 60 metara o ove probne bušotine, analiza vode Hemijskog fakulteta pokazala je prisustvo bora od 2.719 mikrograma u litru!

PROČITAJTE I...  Da li će eksploatacija litijuma da nam uništi poljoprivrednu proizvodnju?

Sto metara dalje od te bušotine u Lukavcu, u bunaru Radivoja Jovanovića bor je na nivou od 722 mikrograma u litru, tri puta više od granične vrednosti, prenosi Ekapija.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Cvetko Jovanović i njegova porodica su srećom priključeni na gradski vodovod, a vodu iz svog bunara više ne mogu da koriste ni za piće, ni za kuvanje, ni kao tehničku vodu.

Meštani nekoliko sela u dolini reke Kolubare, na potezu od Lukavca do Šušeoke, gde su ekipe kompanije Euro Lithium Balkan obavljale probna bušenja u potrazi za litijumom i borom, upozoravaju da slučaj Jovanovića nije jedini gde je zbog curenja iz bušotina došlo do kontaminacije vode. Ukoliko se sada ne zaustavi, da li će ekspoloatacija litijuma da nam uništi poljoprivrednu proizvodnju?

MPS2022 GBaneri

Izveštaj Hemijskog fakulteta, naime, pokazuje da je kod bušotine na katastarskoj parceli 218 u Šušeoci izmereno 56.230 mikrograma bora u litru vode, 56 puta više od graničnih vrednosti, dok nivo tog opasnog hemijskog elementa kod bunara Dragana Tadića iz tog sela, 60 metara od bušotine, iznosi 7.322 mikrograma u litru, što je sedam puta više od dozvoljenih domaćih normative.

PROČITAJTE I...  Nenamensko trošenje novca od zakupa zemljišta

Meštani traže zaustavljanje istraživanja

Zbog toga, njih više od 400 koji su potpisali ovlašćenje advokatu da ih zastupa pred državom, na nedavnom protestu su zatražili da se zaustavi istraživanje litijuma i bora u valjevskom kraju, hitnu reakciju rudarsko-geološke i poljoprivredne inspekcije, kao i oduzimanje dozvole kompaniji Euro Lithium Balkan za dalja istraživanja zbog kršenja propisa Republike Srbije.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Izvor: Ekapija

Prethodni tekstSkladištenje jabuka: Ovako se čuva svežina i do 7 meseci
Sledeći tekstMalina gajena u plasteniku ima bolju perspektivu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime