Nisu ni zastali: Tiha kontraofanziva Rio Tinta, ekolozi najavljuju nove blokade

0
134
Agrosaveti - Proizvodnja trešanja u Srbiji 08

Ćerka-frima komapanije Rio Tinto nastavila je da kupuje zemljište predviđeno za izgradnju rudnika od domaćinstava. Savo Manojlović, predstavnik inicijative „Kreni promeni“ upozorava da se mora izaći sa novom inicijativom i kreirati pritisak građana. Najavljene su nove blokade puteva.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Generalna direktorka Rio Sava eksplorejšn Vesna Prodanović izjavila je da ova firma neće preduzeti nijedan korak koji može dodatno da zabrine stanovništo. Takođe, istakla je da će pozvati na javni dijalog, kako bi se upoznalo sa svim aspektima projekta, piše Danas.

Međutim, to očigledno ne znači prekid aktivnosti na projektu. Dok se ekolozi, mnogi građani i žitelji Jadra protive izgradnji rudnika litijuma, ćerka firma britansko-australijske kompanije Rio Tinto je nastavila da kupuje zemljište na terenu predviđenom za izgradnju rudnika, i to tako što domaćinstva o svojoj nameri da kupuje parcele u njihovom vlasništvu obaveštava SMS porukama.

2022 Custodia 1120x1080

Rio Tinto ne odustaje

Advokat i ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da Rio Tintu ne pada na pamet da odustane od svoje investicije u oblasti Jadra.

PROČITAJTE I...  Stop rudniku: Poljoprivrednici zaustavili istraživanja na svojim njivama

”To je projekat koji ta kompanija razvija više od 15 godina i jasno je da od toga neće odustati. Ovo sa čim su se u toj kompaniji suočili u Srbiji nisu prvi protesti protiv investicija Rio Tinta. Dešava se to i na drugim mestima u svetu gde ta kompanija ostvaruje svoje projekte, tako da Rio Tinto na tom planu ima mnogo više iskustva nego protivnici izgradnje rudnika litijuma u Srbiji. Nastavak kontaktiranja domaćinstava i nuđenje otkupa njihovih parcela je novi potez Rio Tinta koji je usledio. Treba reći da je on legitiman. Ta kompanija ima pravo da radi to što radi“, objašnjava Pavlović.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Kako dalje navodi, cilj kompanije je da i uz, ako je potrebno, povećanje iznosa novčane ponude za otkup zemljišta, preuzme najveći broj parcela na prostoru gde treba da se izgradi rudnik.  „Ako u tome uspe, odredbe Zakona o eksproprijaciji neće moći na bilo koji način da utiču na proces koji se odvija. Takvo rešenje odgovara i vlastima. Javnost koja se protivi izgradnji rudnika, potezi Rio Tinta ne treba naročito da zanimaju. Ona naime treba da vrši pritisak na vlast u Srbiji da ne donese nijednu odluku suprotstavljenu interesima države i da ne povlači nijedan potez u vezi projekta koji planira Rio Tinto bez saglasnosti i konsultacije građana”, navodi Pavlović.

PROČITAJTE I...  Zaštita životne sredine

Nastavlja se sa blokadama puteva

Predstavnik inicijative ”Kreni promeni“ Savo Manojlović kaže za Danas da je ”taktika kompanije i vlasti da ovu temu sada naročito pred izbore priguši, pa kasnije da je reaktivira“.

MPS2022 GBaneri

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) pozvao je na nove blokade koje će se, kako najavljuju, održati 3. januara u 13 časova pod sloganom „Znamo da ne damo“.

Reagujući na izjavu predsednik Srbije Aleksandra Vučića da projekat „Jadar“ neće biti obustavljen, iz SEOS-a ističu da im je „jasno da sporna Uredba Vlade neće biti povučena i da ćemo ostati ponovo bez odgovora“.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Predsednik je izneo neistinu da je učinio sve što je narod tražio. Siti smo laži i igara, zato idemo ponovo na blokadu od 3. januara 2022. u 13 časova. Prvo ćemo blokirati puteve na tri sata, a posle i duže i šire, sve dok predsednik ne povuče Uredbu i ne skloni Rio Tinto iz Jadra i Srbije. Nama nema nazad, a ni svima vama, jer Srbija je jedino što nam je ostalo. Mi nismo političari, već običan narod koji ne želi rudnike litijuma u svojoj blizini. Stanite uz nas da budemo narod dostojan svojih predaka. Do pobede“, navode u saopštenju.

PROČITAJTE I...  Ekologija u proizvodnji

Izvor: Danas

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180
Prethodni tekstVermikompostiranje: Kako napraviti GLISTENJAK kod kuće
Sledeći tekstBožićna zvezda: Simbolika i praktični saveti za negu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime