Malina gajena u plasteniku ima bolju perspektivu

0
1869
Agrosaveti - Udruženja malinara 01
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Iako je sezona malina odavno već završena, čini se da je za ovu voćnu vrstu sezona uvek aktuelna i da se stalno priča o njoj.  Zbog dobre isplativosti, malina je u Srbiji počela da se gaji i na nekim atipičnim mestima, tj. u agroekološkim uslovima, pa tako veoma lako možete, recimo u Mačvi, koja je od davnina poznata kao tovljački kraj, pronaći uzgajivače maline. Dobra cena je glavni razlog, a jedan od problema je u tome što kod nas nema strategije sa kojom izlazi država, pa svako gaji šta stigne i misli da treba, bez savetovanja sa strukom.

Adama Asorbital 1120x180

I pored toga, Srbija je postala prepoznatljiva po malini odličnog kvaliteta, i to je svrstava među značajnije proizvođače maline u svetu posle Poljske i Čilea. U ariljskom kraju se uglavnom uzgajaju dve sotre to su MIKER i VILAMET koje su namenjana za zamrzavanje. Voćari ovog kraja tvrde da je naša malina veoma konkurentna na svetskom tržištu i po ceni i po kvalitetu.

Prednosti uzgoja maline u zatvorenom prostoru

Srbija je trenutno među prvima u svetu po izvozu maline, a prostora za povećanje proizvodnje ima i sve veći broj domaćih proizvođača se odlučuje da pređe na gajenje maline u zaštićenom prostoru, gde berba počinje 20-30 dana ranije i donosi mnogo bolju zaradu od maline gajene na otvorenom polju. Pa, ukoliko se razmišljate šta bi ste gajili naredne sezone, evo nekoliko zanimljivim činjenica.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01
malina plastenik
Foto: Pexels

Kada se gaji u zaštićenom prostoru malina na jednom hektaru daje rod između 30 i 40 tona, odnosno od 300 do 400 kilograma na jednom aru, dok ako se gaji na otvorenom njen rod se kreće između 75 i 150 kilograma po aru.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina u Bogatiću

Malina može da se gaji i na organski način vrlo uspešno, a to potvrđuje organska proizvodnja maline u Bačkoj Palanci. Oni uzgajaju švajcarsku sortu „Himbo Top“ i, kako kažu, nisu se pokajali.

Adama Tomigan XL 1120x180

Uzgoj maline u plasteniku je odavno zastupljen u razvijenim evropskim zemljama. Kod nas, je o ovoj temi počelo da se priča pre par godina, i upravo toliko je trebalo našim voćarima da shvate prednosti uzgoja maline u zatvorenom prostoru. Oko 14 hiljada hektara je pod zasadom ove voćke, a svake godine naša zemlja proizvede od 80.000 do 100,00 tona crvenog blaga.

Malina gajena u plasteniku ima dobru perspektivu. Početna ulaganja u jedan plastenik nisu mala, ali zato na jednom aru je moguće zaraditi i do 1.000 evra.

KWS banner 728x90

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

 

Prethodni tekstPrva žrtva ispitivanja litijuma: Zatrovana voda u bunarima
Sledeći tekstSrpski mladi inovatori osmislili ekološku antivaroznu košnicu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime