Ratari i Zajedno za Vojvodinu: Zbog suše proglasiti stanje elementarne nepogode

0
234
protest poljoprivrednika susa
Foto: Vertigo produkcija / agrosaveti.rs

Poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu“ uputili su danas zahtev Vladi Srbije da zbog suše proglasi stanja elementarne nepogode u opštinama Novi Bečej, Kikinda, Vrbas, Bač i Vršac.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema navodima koalicije „Zajedno sa Vojvodinu“, na ovaj način pridružili su se Inijativi Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u tim lokalnim samoupravama. Oni su već podneli zahteve za hitno sazivanje vanredne sednice skupština opština samo sa jednom tačkom dnevno reda – proglašenje elementarne nepogode – suše.

U saopštenju koje je potpisao poslanik Aleksandar Olenik navodi se da su poljoprivredne kulture pretrpele izuzetno veliku štetu i da će prinosi biti minimalni. Takođe, ističe se da treba prilagoditi davanja poljoprivrednika republici, pokrajini i lokalnoj samoupravi.

Adama Sultan 1120x180

Pored toga, kako Olenik dodaje,  poslanici predlažu i izmene zakona, ali i uredbi kojim se određuje porez na imovinu, naknada za odvodnjavanje, pašarina, kao i doprinosi za penziono-invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti kojima će se omogućiti reprogram na pet godina sa grejs periodom od dve godine.

„Tražimo da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave: rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama. Cene zakupa državne zemlje prilagoditi situaciji nastaloj usled proglašenja elementarne nepogode.Od Republičke direkcije za robne rezerve tražiti da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima obezbedi adekvatna pomoć“, naveo je Olenik. Podsećamo, proizvođači mleka su prošle nedelje tražili zaštitne mere zbog suše.

galenika psenica LG 1120x185px

Poljoprivrednici na protestu u Novom Sadu, istakli su na  traktorima neke od razloga svog nezadovoljstva, kao i zahteve.

PROČITAJTE I...  Novosadska veletržnica će se graditi na Klisi
protest poljoprivrednika subvencije
Foto: Vertigo produkcija / agrosaveti.rs
protest poljoprivrednika zahtevi ukidanje akcize na gorivo
Foto: Vertigo produkcija / agrosaveti.rs

Poslanici koalicije „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani“ zajedno sa LSV-om se pridružuje zahtevima sa protesta poljoprivrednika da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, da cena suncokreta ima paritet prema litri ulja, gorivo za jesenje radove da se obezbedi za 170 dinara, na svim pumpama, a da za prolećnu setvu budu oslobođeni plaćanja akcize na gorivo.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Izvor: Novi magazin / Beta

Prethodni tekstRadikalizacija protesta poljoprivrednika: Blokiran centar Novog Sada
Sledeći tekstProtest poljoprivrednika: Privremena deblokada Novog Sada, čeka se premijerka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime