Stanje useva, suša rano stigla

0
754
Agrosaveti---Trgoviste---stocarska-proizvodnja,-psenica---01

Manjak padavina zabeležen je ovog juna u čitavoj Srbiji. Suša je u svim atarima, što se već vizuelno primećuje na većini useva. Žetva ječmova je u toku, a od nedelje će se krenuti i sa skidanjem useva pšenica čiji prinosi verovatno neće biti oni kojima smo se nadali, kaže direktor ZZ Beška, Dragan Lončar.

Spyrale Adama 1120x1080

“Ono što smo očekivali ove godine od pšenice se verovatno neće ostvariti. Nalivanje je presečeno, tako da se prognozirano neće desiti. Tokovi hrane i vode su prekinuti, te je došlo do prinudnog zrenja. Žetvi se nismo nadali do prve dekade jula, međutim sledeće nedelje će kombanji biti na parcelama.” – kaže Lončar.

Agrosaveti---Zetva-psenice---kukuruz---Vrbas---04

UKOVRTANJE LISTOVA KUKURUZA

Što se kukuruza tiče on se ukovrno, te ako uskoro ne bude ozbiljnijih padavina, na pragu smo problema, kaže naš sagovornik.

LIBRETO 1120x180

“Kukuruz je u fazi intenzivnog porasta, ali taj porats neće ispoljiti, jer trpi sušu, čuva se, štiti se uvrtanjem lista, racionalno troši vodu. Nedostatak padavina se odražava i na ishranu biljaka, jer ona sa vodom usvaja i hranljive materije. Zato će doći do dizbalansa, naročito na njivama kukuruza gde je odrađeno jednostrano đubrenje azotom, tu će doći do podgorevanja useva.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva 2020.

Pa ipak, suša je sada najopasnija za soju kod koje se može desiti odbacivanje cvetova, jer će se biljke truditi da prežive na konto reprodukcije. Zato se poljoprivrednici nadaju skorijoj kiši, ili bar padu tempertaure.

Prethodni tekstPčelarsko domaćinstvo Đorđević iz Kamenova
Sledeći tekstVelika razlika u otkupnoj ceni domaće maline podelila malinare

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime