Proizvođači mleka traže ove zaštitne mere zbog suše

0
896
Agrosaveti - Krave i proizvodnja mleka na farmi Karalic - 04

Svima je jasno da od kukuruza nema ništa i da će proizvođači mleka biti u još težoj situaciji, nego do sada. “Osnovno pitanje je da li ovu elementarnu nepogodu primećuje i Vlada Srbije, koja bi već trebalo da izađe u javnost sa konkretnim rešenjima, koja bi donekle mogla da ublaže posledice suše”, ističu iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga u saopštenju za javnost.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga već pet meseci ukazuje na probleme i daje konkretna rešenja. Čak i kada se usaglase sa Ministarstvom poljoprivrede, ništa se ne sprovodi, navodi se u saopštenju ovog udruženja.

Tokom razgovora sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva trgovine i mlekarama, došli su do zaključka da su trgovačke marže za gotove mlečne proizvode i preko 40% sa oterećenjima, raznim rabatima i zakupima polica, a da su te iste marže u Evropi 8%.

Adama Sultan 1120x180

Njihov predlog je bio da marže budu bruto 20%, što bi mlekarama ostavilo prostora da povećaju cenu mleka proizvođačima,koja bi bila zagarantovana, sa maksimalnom cenom sirovog mleka od 65 dinara po litri.

PROČITAJTE I...  Mladi na selu: Od ratarstva se može živeti, uz veliko znanje i mnogo odricanja

Kako navode iz ovog Udruženja, predstavnici oba Ministarstva (poljoprivrede i trgovine) su se složili pre gotovo 2 meseca. Međutim do sada nije doneta nikakva odluka. Oni se pitaju ko koči smanjenje marže i uvođenje zaštitne cene mleka.

galenika pylon 1120x85

Mnogo obećano, ništa nije ispunjeno

“Od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, dobili smo obećanje da će premija za mleko biti 15 dinara, a od Vlade Srbije pomoć u kukuruzu iz robnih rezervi od ukupno 20.000 tona, što ni posle tri meseca nije realizovano” ističu iz Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga u saopštenju za javnost.

Mačvanski stočari ističu da je oslobođeni izvoz kukuruza, u situaciji kada je suša i kada je pod znakom pitanja da li će biti dovoljno kukuruza i za stočare, doveo do rasta cene kukuruza, što je dodatno opteretilo stočare. Uzgoj krava i proizvodnja mleka opstaje na jedvite jade.

Oni upozoravaju da zbog odsustva jasne i brze reakcije Države stočari u Mačvanskog regionu ubrzano šalju krave na klanje. S obzirom da je u ovom regionu dominantna simentalska rasa, time je ugroženo i tovnog govedarstvo.

PROČITAJTE I...  Prolećna setva u južnom Banatu: Kako se ratari snalaze

Tvrde da je u Srbiji za vreme dva mandata ministra Branislava Nedimovića, drastično smanjen broj krava, i da će proizvođačima mleka u Mačvanskom okurugu stvari biti jasnije ako ministar Nedimović ostane i u trećem mandatu.

 

Izvor: Danas / Agronews

Prethodni tekstMuška i ženska bokvica: Najdostupniji lek iz prirode
Sledeći tekstNega i zaštita malinjaka nakon berbe za rodnu narednu godinu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime