Restitucija poljoprivrednog zemljišta i problemi stočara

0
42
zemlja
Foto: Pixabay

Postupkom restitucije vraća se poljoprivredno zemljište koje je starim vlasnicima ili njihovim naslednicima oduzeto. Do sada je vraćeno više od 90% poljoprivrednog zemljišta. Međutim, dok se ispravlja nepravda naneta ljudima kojima je zemlja oduzeta u postupku nacionalizacije, trenutni zakupci tog državnog poljoprivrednog zemljišta, koji su ga zakupili na duži rok imaju probleme.

Adama Sultan 1120x180

Slobodan Utvić je stočar koji je zakupio 18,5 hektara državne zemlje 2020. godine po pravu prečeg zakupa i to na 10 godina. Kako navodi za RTS, sasvim slučajno je saznao da će od maja 2025. ostati bez 15 hektara zakupljenog zemljišta, što znači da mu ostaje samo 3 hektara za obradu. Čovek ne zna šta da radi i sa čime će da hrani stoku. Kaže da je na korak od odluke da ugasi farmu, kao što su to učinili i mnogi stočari pre njega.

Planiranje nemoguće

Kako navodi Utvić, niko mu od nadležnih nije javio da je zemlja vraćena restitucijom. Rešenje je doneto u maju ove godine, a video ga je zato što ga je kontaktirao čovek koji hoće da kupi tu zemlju.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Prema njegovim rečima, problem je što ne može ništa da se planira, jer ni ugovor sa državom nije garancija. Bez zemlje ne može da proizvede hranu za stoku, a nemaju da mu daju drugu zemlju u zakup.

PROČITAJTE I...  Koliko košta poljoprivredno zemljište u Srbiji

Zakonom utvrđeno pravo zakupca

Iz Uprave za poljoprivredno zemljište kažu za RTS da je zakonom utvrđeno pravo zakupca, a obaveza novog vlasnika, da trpi zakup nekadašnjeg zakupca državnog zemljišta najmanje tri godine od pravnosonažnosti rešenja o vraćanju zemljišta, i to pod istim uslovima po pitanju zakupnine.

BioPlug 728x90px

Spisak parcela koje su predmet restitucije moguće je pronaći na sajtu Agencije za restituciju, kao i Uprave za poljoprivredno zemljište.

U zakonom predviđenom roku podneto je oko 38.000 zahteva koji se odnose na vraćanje poljoprivrednog zemljišta, kažu nadležni. Od toga približno 29.000 zahteva se odnosi na vraćanje poljoprivrednog zemljišta na području AP Vojvodine.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Izvor: RTS

Prethodni tekstRobne rezerve obnavljaju zalihe pasulja i pirinča – u toku je prikupljanje ponuda
Sledeći tekstOvo su fiziološki poremećaji paradajza, a ne napadi bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime