Ovo su fiziološki poremećaji paradajza, a ne napadi bolesti

0
1355
paradajz
Foto: Pixabay

Paradajz je jedna od najomiljenijih povrtarskih kultura, te poznavanje ove biljke i njenih reakcija može mnogo da nam pomogne da smanjimo stres i ne paničimo jer mislimo da ga je napala neka bolest. To je posebno važno znati kod organskog ili eko uzgoja. Kao i sav živi svet, tako i biljke reaguju na nepovoljne prilike, te se javljaju fiziološki poremećaji.  Savete kako da prepoznate fiziološke promene daje Radojka Nikolić, savetodavac za ratarstvo i povrtarstvo iz PSSS Kruševac.

Adama Maganic 1120x180

Fiziloški poremećaji nisu posledica dejstva nekog patogena, već nastaju zbog promena u fiziološkim procesima same biljke. Kod paradajza i ostalog plodovitog povrća najčešći fiziološki poremećaji su vršna trulež ploda, pucanje plodova, deformacija plodova, trake plutastog tkiva na pokožici ploda i ožegotine od sunca.

Vršna trulež ploda

Vršna trulež ploda je trajno oštećenje, te ako se bavite prodajom paradajza, plodovi gube tržišnu vrednost. Simptomi su slični napadu prouzrokovača plamenjače, ali postoji bitna razlika. Vršna trulež kreće isključivo sa vrha ploda, dok plamenjača zahvata i deo oko peteljke. Problem je nedostatak kalcijuma u tkivu paradajza. Kalcijum, indirektno, pozitivnim uticajem na  metabolizam kalijuma, uključen je i u povećanu otpornost paradajza na nedostatak vode.

MPS baneri II

Kritični period pojave vršne truleži je vreme intenzivnog porasta plodova, oko 10 do 14 dana posle oplodnje. Folijarna primena kalcijuma ima pozitivan uticaj samo u početnim fazama razvoja plodova.

PROČITAJTE I...  Fontelis - Novi vrhunski fungicid u zaštiti jagode i povrća
vrsna trulez paradajza
Foto: Wikipedia.org Autor: A13ean / https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Blossom_end_rot.JPG

Pucanje plodova paradajza

Pucanje plodova može da bude radijalno i koncentrično pucanje. Radijalno je posledica padavina posle jakog sušnog perioda. Koncentrično pucanje je posledica zadržavanja vode u plodovima i njihovo izlaganje direktnim sunčevim zracima. Više možete pročitati u članku: Kako sprečiti pucanje plodova paradajza

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Deformacija plodova

Deformacija plodova nastaje zbog temperaturnog šoka tokom cvetanja i oplodnje. Ako su niske dnevne i noćne temperature tokom cvetanja  (danju 15-18 C, noći 10-15 C) velika je verovatnoća da će doći do ovih deformacija. Kada se paradajz gaji u plasteniku, manja je verovatnoća da će nastati deformacija plodova. Takođe, neke sorte i hibridi imaju manje sklonosti ka ovoj pojavi.

Uzdužne trake plutastog tkiva na pokožici

Ova pojava ne pravi veliku štetu, a uzrok se još uvek ne zna u potpunosti i različiti su u zavisnosti od vrste hibrida ili sorte paradajza.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

 

Prethodni tekstRestitucija poljoprivrednog zemljišta i problemi stočara
Sledeći tekstBlagodeti KANTARIONA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime