Proizvođači mleka: Ako država ne pomogne hitno, slede protesti

0
769
krave
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Proizvođači mleka u Srbiji dogovorili su se da upute ministarki poljoprivrede Jeleni Tanasković predloge za pomoć države, kako bi se sprečio sunovrat mlečnog govedarstva. Ukoliko država odbije predloge – najavljuju proteste, ali i ubrzano gašenje farmi.

Adama Maganic 1120x180

Član Radne grupe za pregovore sa nadležnim ministarstvom Dejan Trajković kaže za agenciju Beta da su se farmeri na sastanku u Bogatiću dogovorili da predlože ministarki poljoprivrede niz predloga. Uzgajivači krava traže urgentne mere države.

Kako Trajković navodi, daće rok od deset dana za početak realizacije tih predloga. Ako Ministarstvo poljoprivrede to odbije – organizovaće proteste. Ukoliko ni to ne da rezultate počeće ubrzano da gase farme.

Paradajz 1120x180

Predlozi farmera

Prema rečima Trajkovića, jedan od predloga je da se što pre isplate dugovi po osnovu premija i subvencija, jer je obećane dato da će biti izmireni do kraja prošle godine.

Uvećanje premije za mleko, smanjenje uvoza

Takođe, kako navodi, farmeri su predložili da premija za mleko bude uvećana na 20 dinara po litru. On navodi da su proše godine za dva kvartala dobili premiju od 15 dinara po litru, a da je sada smanjena na 10 dinara. Jedan od predloga je da se dozvoli izvoz mleka i smanji veliki uvoz, odnosno, da se uveze samo količina koja nedostaje, a ne količina koja obara cenu domaćeg mleka.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Zadržavanje starog pravilnika

On je rekao da je predloženo i da se poveća regres po grlu, sa sadašnjih 25.000 dinara za umatičena goveda i da se zadrži stari pravilnik o prijavljivanju za taj podsticaj.

PROČITAJTE I...  Vojvodina: Ne propustite subvencije za preradu mleka i mesa u 2022. godini

Naime, kako navodi, pravilnik o načinu prijavljivanja za taj regres je ukinut, jer je planirano raspisivanje javnog poziva na koji se javljaju vlasnici goveda i pripremaju dokumentaciju o posedu goveda. Po njemu, nova procedura nema smisla, jer podrazumeva da se prate javni pozivi i ako se propuste nema podsticaja, a iziskuje nove troškove za prikupljanje papira, iako podaci već postoje.

Krompir 1120x180

Utvrđivanje minimalne cena mleka

Trajković je rekao da nadležnom ministartvu predlažu utvđivanje minimalne cene mleka, ispod koje otkupljivači ne mogu da ga plate. ”U ovoj situaciji kada je proizvođačka cena, na primer 75 dinara, mlekara može ljudima koji nemaju mogućnosti da biraju mlekaru jer žive po selima, ponudi 40 dinara. Pri tome, cene stočne hrane koje su povećane nisu se vratile na prethodni nivo“, rekao je Trajković.

Dodao je da su ovih dana mlekare počele da smanjuju cene mleka koje su podignute jesenas kada se pojavila nestašica i nakon što im je odobren uvoz, jer sada uvoze ogromne količine i obaraju cene domaćeg mleka.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

„Cena stočne hrane ne pada, a otkupljivači smanjuju cene, država smanjuje subvencije i u takvoj situaciji propast ovog sektora je neizbežna“, kazao je Trajković.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“

Izvor: Beta

Adama Forapro 1120x180
Prethodni tekstSituacija se pogoršava – Uzgajivači svinja i krava traže urgentne mere države
Sledeći tekst39. Kobasicijada u Turiji održava se od 24.2 do 26.2.2023.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime