Subvencije po hektaru: Za prijave ostalo još 20 dana

0
304
subvencije
Foto: Pixabay

Poljoprivrednicima je ostalo još 20 dana da se prijave za subvencije države po hektaru obradive zemlje, međutim i dalje se kao problem navodi dugo čekanje na obradu parcela.

Adama Maganic 1120x180

Javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u iznosu od 18.000 dinara raspisan je 1. februara. Ono što je neophodno da se uradi pre podnošenja zahteva za ostvarivanje prava na ovu vrstu podsticaja, jeste da se izvrši obnova registracije za tekuću godinu u Registru poljoprivrednih gazdinstava.

Dakle, neophodno je da pre podnošenja zahteva poljoprivrednici urede podatke o površinama i biljnim kulturama na parcelama i da izvrše obnovu registracije poljoprivrednog gazdinstva.

Paradajz 1120x180

Svi zainteresovani poljoprivredni proizvođači mogu podneti zahtev za podsticaje na portalu eAgrar u odeljku ePodsticaji. Međutim, pravo na podsticaje imaju isključivo poljoprivredni proizvođači koji prijavljeno zemljište i obrađuju, u svoje ime i za svoj račun. Kako je naglašeno, subvencije neće moći da koriste vlasnici zemlje koji tu zemlju zaista ne obrađuju, već je daju u zakup drugom licu.

PROČITAJTE I...  Odgajivači autohtonih rasa: Isplatite podsticaje za 2021. i 2022. godinu

Podsticaji se, kako je objašnjeno, ostvaruju po površini biljne proizvodnje za zasejane, odnosno zasađene i prijavljene površine pod odgovarajućom biljnom kulturom, do najviše 100 hektara. Podnošenje zahteva za podsticaje po hektaru prvobitno je bilo omogućeno do 1. marta, ali je zbog nezadovoljstva poljoprivrednika taj rok produžen do 1. aprila.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nije problem u roku, već u obradi podataka

Međutim, kako su pojedini poljoprivrednici ranije rekli za Danas, problem i nije bio u roku, već u predugoj obradi podataka. Oni su pojasnili da je problem u trajanju obrade novoprijavljenih parcela, bez čije verifikacije ne može da se podnese prijava za subvencije.

Poljoprivrednik iz udruženja ”Složni Pidikanci“ iz Bavaništa Jovan Jovanov ranije je rekao da je poljoprivrednicima rok dovoljan i da je dobar deo njih i završio obnovu registracije i ubacivanje novih parcela, međutim da obrada jako dugo traje, te da se čeka i do 15 dana da bi se odobri, a tek onda može da se napravi zahtev za subvencije.

Krompir 1120x180

Jovanov je naveo da u eAgraru postoje crveni, žuti i zeleni kružići, na svakoj parceli. ”Kada je žuti kružić, znači da je parcela u obradi i tek kada on pređe u zeleno, tada može da se podnese zahtev za subvencije. Rok je verovatno i produžen, jer je obrada jako spora, ali ne znamo šta je razlog za to“, rekao je on.

PROČITAJTE I...  Izmena pravilnika o podsticajima za nabavku mašina i opreme

Izvor: Danas

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstSaveti za planiranje prolećnog plodoreda
Sledeći tekstUpotreba bentonita za bistrenje vina – da ili ne?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime