Toplo vreme zabrinulo voćare

0
202
Agrosaveti proizvodnja jabuke i zove 04

Visoke temperature za ovo doba godine nisu povoljne za voće, te ako se ovako nastavi godina može da bude izuzetno teška za voćare.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Najavljene visoke temperature stvoriće problem za voće. Kako navodi Dragoje Dojčinović, predsednik Udređanja voćara Republike Srpske za „Nezavisne novine“, zbog visoke temperature i puno vlage pup će verovatno da krene, a vegetacija nije ni stala ove godine.

„Ako budu visoke temperature u januaru, kao što najavljuju, jako loše će se odraziti na voćarsku proizvodnju“, kazao je Dojčinović i ističe da će voćari u tom slučaju sigurno imati veliku štetu, jer bi trebalo oko 30 dana temperatura da bude ispod 10 stepeni kako bi voćke imale normalnu vegetaciju.

2022 Custodia 1120x1080

Ukoliko u narednom periodu temperatura bude iznad proseka, neće biti ni padavina, pa će biti problem sa vlagom u zemlji, što dalje kao rezultat može imati manje prinose.

Da će temperature koje nisu u skladu s godišnjem dobom našteti skoro svim voćkama, kaže i Stojan Marinković, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Prema njegovim rečima, ako ova pojava potraje dolazi do reaktiviranja vegetacije. Voćke se zbunjuju i može da dođe do ponovnog cvetanja, a to na kraju donosi štetu voćkama.

PROČITAJTE I...  Zasadi maline u lošem stanju, cena kilograma 600-800 dinara

Izvor: Nezavisne

MPS2022 GBaneri
Prethodni tekstSistem krava-tele sa rasom Hereford: Veća zarada u slobodnom uzgoju
Sledeći tekstZdravlje i zarada: Kompletan vodič za uzgoj ŠITAKE pečuraka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime