Zdravlje i zarada: Kompletan vodič za uzgoj ŠITAKE pečuraka

0
700
sitaki pecurke na drvetu
Foto: Pixabay

Do nedavno se smatralo da šitake pečurke uspevaju jedino u šumama Istočne Azije. Ipak, želja da se u ovim neobičnim pečurkama uživa i na drugim meridijanima, dovela je do saznanja da se one, praktično mogu gajiti svuda u svetu. U međuvremenu su postale toliko popularne, da je procena da od ukupne godišnje proizvodnje pečuraka, čak 25% čine šitake pečurke.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Malenih dimenzija, slične divljim pečurkama, uz obilje vitamina za jačanje imunog sistema koje sadrže u sebi, šitake pečurke su pravi predstavnik gljive koja može da donese dobru zaradu, a istovremeno i da leči.

Osnovno o šitake pečurkama

“Lentinula edodes”, kako glasi latinski naziv ovih pečuraka, su gljive braon boje čija kapa ima prečnik u rasponu od 5-10 cm i vretenasto stablo svetlo braon boje. Kapa ima oblik koji najviše podseća na malu palačinku a po obodu je istačkana belim tufnicama. Ispod kape, nalaze se “škrge”, odnosno tkivo, koje je preklopljeno na način da stvara neobične oblike.

Adama Sultan 1120x180

Postoje dve osnovne vrste šitake pečurki, Donko, koja je veća i najviše tražena na tržištu i Koshin, koja je manja, sa tankim mesom i otvorenom kapom.

Ove gljive karakteriše vrlo spor rast, te je njihov uzgoj dugotrajan proces koji može trajati i do dve godine, ako se uzgajaju na panjevima drveća, dok uzgajane na piljevini, rastu nekoliko meseci od inokulacije do berbe.

galenika psenica LG 1120x185px

U prirodi, ove gljive rastu na truležnim panjevima, zaklonjene krošnjama drveća, u uslovima velike vlažnosti.

Načini uzgoja

Postoje dva načina gajenja ove vrste gljiva. Kako bi se oponašali prirodni uslovi, jedan način je da se seme odnosno micelijum pečuraka posadi na panju nekog čvrstog drveta, poput hrasta, bukve, cera i čeka na berbu do dve godine ili da se pečurke odgajaju u vrećama, u smeši mekinja i piljevine, kako bi se do berbe stiglo nešto ranije.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Uzgoj na panjevima drveća dobra je opcija za one koji imaju pristup šumama i koji uzgajaju pečurke za prodaju. Panj tek posečenog hrasta u ranu zimu može biti odlična podloga, mada i prolećna sadnja može dati jednako dobre rezultate, navodi Epicgardening.

PROČITAJTE I...  Zašto u bašti rastu pečurke i da li treba da ih se rešite

Međutim, bilo da se sa uzgojem počinje u zimu ili na proleće, podloga mora biti panj drveta koje je tek posečeno. Razlog zbog kojeg panj posečenog drveta ne sme biti stariji od dve nedelje je taj što gljiva mora imati čistu podlogu kako bi obavila kolonizaciju svog novog okruženja.

Budući da šitake pečurke imaju slabu kompetitivnu moć u borbi sa drugim gljivama za prostor, iz tog razloga panj mora biti svež, čist i nenaseljen od strane drugih gljiva. Takođe, neophodno je da podloga bude čvrsto drvo, ujednačene visine od 0,9-1,2 m, jer se micelijum šitake pečurke loše razvija na podlozi mekog drveća poput voćki ili bora.

Blokovi piljevine za bržu berbu

Za one koji žele manju a bržu berbu, kao podloga se koriste blokovi piljevine. Ovako uzgajane, ove pečurke mogu dati 5-6 berbi godišnje, a u ovom načinu uzgoja mogu se oprobati i potpuni početnici.

Ukoliko ne želite da sami mešate spore odnosno seme pečuraka, na tržištu postoje već gotove mešavine koje su podesne za one koji žele da testiraju određenu gljivu pre nego što se odluče da započnu proizvodnju.

Uzgoj u blokovima piljevine dobra je zamena za panjeve kao podlogu, budući da gljivama panjevi nisu potrebni sami po sebi već im je potrebna celuloza koja se u njima nalazi a ona je takođe prisutna i u piljevini. Što se samog sastava piljevine tiče, važi isto kao i za panjeve, mora biti od čvrstog drveta.

Kao dodatak piljevini, mnogi uzgajivači prave mešavinu sa pirinčanim ili ovsenim mekinjama, kao i sa slamom, u nastojanju da dobiju veću i ukusniju berbu. Ovakve mešavine, uobičajeno se prave u razmerama od 95% piljevine, 3% pirinčanih mekinja, 1% pšeničnih mekinja i 1% krede, odnosno 75% piljevine, 24% slame i 1% krede.

PROČITAJTE I...  Zašto u bašti rastu pečurke i da li treba da ih se rešite

Pre samog procesa inokulacije, potrebno je izvršiti pasterizaciju supstrata i to tako što se isti kuva na temperaturi od 160-180 stepeni, kako bi se uništili mikroorganizmi koji se u njemu nalaze. Potom se ostavi da se ohladi na sobnoj temperaturi, dok se temperatura supstrata ne spusti na oko 70 stepeni, pre nego što se u njega stavi inokulant odnosno seme.

sitaki pecurke
Foto: Pixabay

Inokulacija 

Kako bi micelijum šitake pečurki mogao da se širi u svom novom okruženju potrebno je njime inokulirati medijum na kojem će gljive rasti i razvijati svoje kolonije.

Kod uzgoja na panjevima, prethodno je u njima potrebno izbušiti rupe kako bi se u iste stavili čepovi sa micelijumom i zaptili voskom koji treba da bude mekan kako bi ga gljiva lakše probila. Ovi panjevi se potom poslažu jedan na drugi.

Uzgoj u piljevini podrazumeva mešanje micelijuma sa sustratom pri čemu je od presudnog značaja da micelijum bude što bolje usitnjen kako bi se što ravnomernije rasuo po supstratu. Potom se  ovako inokuliran supstrat stavlja u kesu.

Za kolonizaciju micelijuma na odabranu podlogu, od presudne važnosti je da podloga bude konstantno vlažna. Panjeve inokulirane micelijumom bi trebalo držati na 15 cm izdignute od zemlje, po mogućstvu u šumi, zaklonjene od jakih vetrova i direktnog sunca kako se podloga ne bi osušila. Ukoliko se to ipak dogodi, panjevi se moraju potopiti ili barem nakvasiti vodom, više puta u rasponu od nekoliko sati kako bi se vlaga povratila.

Kolonizacija na panjevima je uspela ako se na krajevima pojave bele mrlje, dok je kod blokova piljevine, signal da je došlo do uspešnog naseljavanja podloge ako poprime svetlo braon boju.

PROČITAJTE I...  Ove godine odlična sezona gljiva obezbeđuje pristojnu zaradu

Kada se na površini supstrata pojave “kvrge”, to je znak da su pečurke počele da rastu i da je vreme da se supstrat izvadi iz vreće kako bi bio izložen potrebnom strujanju vazduha.

Zrenje 

Potpuno kolonizovani panjevi odnosno vreće piljevine zahtevaju kišu kako bi plodonosili. Kako bi se proces ubrzao, umesto kiše koristi se metoda potapanja u vodu.

Za pečurke koje rastu na panjevima, potapanje panjeva u hladnu vodu na 24 sata može ubrzati zrenje i do dve nedelje. U ovoj fazi, puževi predstavljaju najveću pretnju za dalji opstanak gljiva.

Kod uzgoja u supstratu, vreće se stavljaju u kofe ili lavore da u njima odstoje 2-3 sata. Voda ne sme biti hlorisana kako ne bi uništila spore te se koristi ili filtrirana ili ona koja je prethodno odstojala 24 sata kako bi hlor iz nje ispario.

Berba šitaki pečuraka

Nakon što su šitake pečurke šokirane hladnom vodom, proces njihovog sazrevanja se značajno ubrzava. Kada pečurka oformi “škrge” ispod kape, vreme je za berbu.

Berba se obavlja uz pomoć sterilnog noža kojim se gljive presecaju i odvajaju od podloge ali tako da se medijum ne ošteti. Ovo iz razloga jer se šitake pečurke mogu brati više puta.

Šitake uzgajan na panjevima plodonosi tokom 6-7 godina dok se onaj iz supstrata može brati 5-6 puta po jednoj svežoj vreći supstrata.

Ubrane pečurke mogu se, ili neposredno konzumirati, ili čuvati u papirnoj kesi u frižideru do nedelju dana.

Ako se zamrznu ili osuše, mogu se održati u jestivom stanju i tokom dužeg vremenskog perioda.

Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstToplo vreme zabrinulo voćare
Sledeći tekstPlastenici bez grejanja i najprofitabilnije povrće tokom zime

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime