Uprkos rastu cena tovljenika, uzgoj svinja i dalje nerentabilan

0
450
svinja
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Mnogi stočari prekidaju sa tovom svinja, jer ne žele da uzimaju od svojih porodica da bi nastavili. Cena stočne hrane povećava se na svakih četiri do pet dana, a po današnjim cenama, nakon 4 meseca tova, odgajivač je u minusu od 4.000 dinara po grlu.

Adama Maganic 1120x180

Ovako Čaba Mikuška, predsednik Udruženja odgajivača svinja iz Bačke Topole, objašnjava situaciju u  uzgoju svinja sa stalnim, gotovo svakodnevnim rastom cena stočne hrane.

On je posebno istakao tešku situaciju odgajivača svinja na severu Vojvodine. Naime, otkupne cene svinja na severu Bačke stoje u mestu, iako je situacija u okolini Novog Sada ili u Mačvi drugačija.

MPS baneri II

Jednostavna računica

Čaba je napravio računucu koja pokazuje nerentabilnost sadašnjeg tova svinja. Kako navodi, cena prasadi u regionu košta 280-320 dinara po kilogramu. Za 120 dana prase će pojesti oko 350 kg hrane, koja koja 50-70 dinara po kilogramu.

Tovljenik od 100 kg se otkupljuje po ceni od 170 dinara po kilogramu žive vage. To znači da će stočar dobiti 17.000 dinara za posao uzgoja u koji je, ako se računaju samo srednje vrednosti, uložio 21.000 dinara.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Čaba Mikuška zbog svog posla obilazi region u radijusu od 80 kilometara na severu Vojvodine i kaže sve je manje domaćinstava u kojima u oborima još ima svinja. Kako navodi, prema njegovoj proceni, oko 70 posto malih prizvođača je odustalo od uzgoja svinja.

PROČITAJTE I...  Uzgoj autohtonih svinja rase moravka

Još jedan podatak govori u prilog realizaciji trenda koji se nastavlja. Naime, prema Čabinim rečima, više od 70 posto uzgoja svinja sada je u rukama velikih kombinata i farma, a veliki deo tih farmi su u stvari u vlasništvu klaničara.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

„Sve velike klanice danas imaju svoje farme svinja, koje sa velikom proizvodnjom imaju i manje troškove po jednom tovljeniku. Može se reći da njima ova situacija i pogoduje. Svinjsko meso se u trgovinama prodaje po ceni od oko 700 dinara po kilogramu, za šta uopšte nema opravdanja, jer je to preveliki cenovni raspon u odnosu na 170 dinara otkupne cene po kilogramu žive vage. Pri tome, klaničarima je i dozvoljen uvoz svinjskog mesa koje je za trećinu jeftinije od našeg”, navodi Mikuška.

Izvor: Politika

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

 

Prethodni tekstDa li paradajz treba orošavati vodom po lišću?
Sledeći tekstPrednosti uzgojnog sistema KRAVA-TELE

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime