Uzgoj svinja i prateći problemi

0
904

Od gena i nasleđa se ne može pobeći, a kada vam poljoprivreda „teče venama“, logičan sled je da sve svoje vreme i novac usmerite u tu privrednu granu – priča nam na početku posete njegovom gazdinstvu, Svetozar Belegiški iz sremskog sela Manđelos. Iako je završio, najpre srednju Poljoprivrednu školu, a potom i Poljoprivredni fakultet, nije želeo da se posveti akademskoj karijeri, već je stečeno znanje uložio u  unapređenje nasleđene stočarske proizvodnje na porodičnom imanju. Kaže da se nije pokajao što je krenuo tim putem, ali nam se požalio da je on bio trnovit i mukotrpan. U ranim pedesetim godinama je mnogo teže napraviti grube poslovne rezove, kaže Svetozar, i zato istrajava u stočarstvu, jer je celog života samo to i radio.

Spyrale Adama 1120x1080

Domaće stočarstvo je na korak od „respiratora“

Nekada jedna od najprosperitnijih grana stočarstva – tovno govedarstvo, kao i mlečno govedarstvo, kojim se bavio više godina, spali su, kako kaže, na najniže grane, samo korak ih deli od „respiratora“, sa malim procentom preživljavanja.  Svetozar kaže da je u selu Manđelos, govedarstvo uništeno gotovo stoprocentno, trenutno samo četiri meštanina drže goveda, a stotine gazdinstava se, zbog izrazito teške situacije u toj grani, ugasilo, bez namere da ikada više oživljavaju tu proizvodnju na svojim imanjima.

PROČITAJTE I...  Mudrost starijih: Ima 70 godina, tovi bikove, gaji svinje i ovako vidi situaciju

Nije verovao naš domaćin ni u uspešnost sklopljenog poslovnog aranžmana sa Evropskom unijom, o izvozu junećeg mesa, 2014- te godine. Kako kaže, nažalost, njegova skepsa se obistinila, domaći tovljači goveda se nisu ovajdili od tih svetlih obećanja, a ne mali broj njih je stavio i katanac na štale.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Ni u svinjogojstvu ne cvetaju ruže

Objekte je i on ispraznio, ali ga nije napustio entuzijazam, ubrzo se preorijentisao na uzgoj svinja, iako ni u toj grani ne cvetaju ruže, već godinama. Uprkos činjenici što se ranije intenzivnije bavio govedarstvom, na njegovom imanju je oduvek bilo mesta i za svinje. Trenutno ima 25 krmača, i sve što proizvede utovi, godišnje oko 400 komada.

Prasad ne kupuje iz drugih obora, kako bi bolesti sveo na najmanju moguću meru, a ranije je imao loših iskustava, koje su mu poskupele proizvodnju. Srećna je, kaže, okolnost, što sam proizvodi hranu, soju, kukuruz te jedino što mora da dokupi jesu premiksi. Koliko će uspeti da se održi u toj proizvodnji, zavisiće, kaže, pre svega, od njegove odlučnosti, jer ako bi faktori, poput previsokih inputa, a niskih otkupnih cena, bili presudni, odavno se već iz njegovih obora ne bi čulo groktanje svinja.

PROČITAJTE I...  Ove nedelje odjava afričke kuge svinja na području 10 opština

Činjenica da sam proizvodi stočnu hranu ga zadržava u tom poslu, ali, mogao bi i od njene prodaje da preživi. Kako je naveo Belegiški, cena stočne hrane je trenutno 50 dinara, i veterinarski troškovi su skupi, a na stočnoj pijaci je cena žive vage svinje 150 dinara, što je dovoljan pokazatelj da stočari posluju sa gubitkom. Kako nam se požalio, kašnjenja u isplatama su takođe veliki problem, prošle godine u februaru je, kaže, svinje prodao po ceni od 120 dinara, a naplatio ih je tek početkom juna. Tako je i sa državnim subvencijama, mesecima se čeka na njihovu isplatu.

Klaničari treba da „povuku ručnu“ i da podnesu teret ove situacije

I nije samo spora i rigidna administracija razlog zbog kojeg su stočari nezadovoljni postupcima države. Voleli bi kada bi se rešili i drugi problemi koji ih godinama tište, kao što je superioran odnos klaničara prema proizvođačima. Svetozar smatra da je tu neophodna intervencija resornog Ministarstva, jer se njeni predstavnici daleko lakše mogu dogovoriti sa klaničarima, nego što to mogu poljoprivrednici. Klaničari bi, po njegovom mišljenju, trebali da smanje svoje „apetite“ i da podnesu teret trenutne situacije, i nada se da će se to u dogledno vreme i dogoditi.

PROČITAJTE I...  Razlika između ječma i kukuruza u ishrani svinja u tovu

U poljoprivredi nikada nije bilo blistavo i perfektno, oduvek je to bio hleb sa sedam kora – zaključuje Svetozar, a samo najposvećeniji, ili oni koji ne vide sebe u fabričkim uslovima, sa fiksnim radnim vremenom, zadržaće se u tom poslu. A veruje da će mu se i njegov sin, uprkos činjenici što studira elektrotehniku, pridružiti, kako bi nastavili stopama ranijih generacija Belegiških, koji su u tom malom selu nadomak Sremske Mitrovice, decenijama poznati kao vredni i uzorni domaćini.

Sagovornik: Svetozar Belegiški, stočar iz sela Manđelos

Prethodni tekstGajenje vinove loze, porodična vinarija i iskustvo u osvajanju tržišta
Sledeći tekstŽuta rđa pšenice uzima veliki danak u prinosu – Reagujte na vreme

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime