Pokret „Da se struka pita“: Uzgoj tovljenika smanjen za preko 48 odsto

0
1042
Agrosaveti - Farma svinja Cantavir 02

U prvom kvartalu 2022. godine, u odnosu na poslednji kvartal prošle godine, uzgoj tovljenika u Srbiji manji je za preko 48 odsto, navodi predsednik pokreta “Da se struka pita” (D2SP) Vladimir Kovačević i objašnjava kako smo došli u tu situaciju.

Agil 1120x180

Prema rečima Kovačevića, upoređujući poslednji kvartal prošle godine sa prvim kvartalom ove godine, uzgoj tovljenika u našoj zemlji je drastično smanje, tačnije, za 48,2 odsto. On ističe da uvoz prasadi iz EU mora hitno da se zabrani.

Loša agrarna politika

Kako dalje navodi, zahvaljujući užasnoj agrarnoj politici Ministarstva poljoprivrede „uz ličnu saglasnost ministra“, sa uvoznim dozvolama države, danska prasad se transportuju u Srbiju, jer naša nemamo. On dodaje da je poklano više od 25.000 krmača zbog čega je broj prasadi za uzgoj smanje za oko 875.000. Uzgajivači tovljenika nemaju gde da kupe prasad, te je zbog toga velika zainteresovanost za uvoz prasadi do 25 kg iz Danske.

BioPlug 728x90px

Prema njegovim rečima, disbalans u uzgoju svinja je toliko veliki da bi sa cenom stočne hrane od 40 dinara po kilogramu, tovljenik prve klase morao da se otkupljuje za minimum 280 dinara po kilogramu žive vage. Međutim, zahvaljujući nekontrolisanom uvozu, kako dalje navodi, tržišna cena je 240 dinara po kilogramu, što obeshrabruje stočare da se bave tovom.

PROČITAJTE I...  Nedeljni pregled: Pala cena teladi u Požarevcu, a prasića i svinja u Leskovcu

Stočarska proizvodnja ima i demografski značaj

On je ukazao da, “ako Pokret D2SP, sa svojim stručnim ljudima, dobije šansu da utiče na agrarnu politiku zemlje, stočarska proizvodnja biće centar aktivnosti”. Kovačević je rekao da stočarstvo ima i “demografski značaj” i zbog toga nije za poređenje s ostalim granama poljoprivredne proizvodnje. “Ako to dovoljno ne razumemo, našu decu ubuduće ćemo hraniti uvezenim mesom životinja koje su hranjene GMO sojom, koja je inače zabranjena u Srbiji”, rekao je predsednik D2SP.

Orius 1120x1080

Izvor: Beta

Prethodni tekstGodišnje osuše preko 20 tona raznog voća, a potražnja raste
Sledeći tekstRobne rezerve kupuju 131.000 tona pšenice po 40 dinara – Ovo su uslovi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime