Odsustvo strategije u poljoprivredi svakoga dana primorava ljude koji žive na selu da pronađu nove načine za opstanak i zaradu. Porodica Janković, Slavica i Ljubomir, iz Mladenovca, došli su na ideju da prerađuju i suše sveže voće. Osim za potrebe tržišta i dalju prodaju, Jankovići suše voće i uslužno. Najstariji način ostavljanja voća za zimu je sušenje. Sušeno voće dugo čuva hranljivu vrednost, a zahvaljujući voćnim šećerima spada u energetski bogatu hranu. U vreme kada nije bilo moguće kupiti sveže voće tokom čitave godine, razvijali su se načini za preradu i čuvanje voća za zimu, kako bi se u hladnim danima došlo do izvora vitamina.
Sušeno voće odličan izvor vitamina
Osim što je vrlo ukusno, suvo voće je i veoma zdravo, pa predstavlja odličan izvor vitamina i hranljivih materija, posebno u trenucima kada ljudi nemaju mnogo vremena, a žele na brz način da povratite energiju. Tržište Srbije se polako upoznaje sa zdravim “grickalicama”, koje mogu da zamene one industrijske slatkiše. Kako raste interesovanje za čipsom od jabuke, tako sve veći broj komšija kod Jankovića suši svoje voće. Sušenjem u voću dolazi do višestruke koncentracije hranljivih materija, osim vitamina C kojim obiluje, sušeno voće je i bogat izvor antioksidanasa, kao i folne kiseline i B vitamina.
Prave se i voćni čajevi
Godišnje kroz ovu sušaru prođe preko 20 tona svežeg voća. Kapaciteti sušare nisu veliki, pažnja se više polaže na kvalitet, a manje na kvantitet, kaže naš sagovornik. Voće se u velikoj meri i uslužno suši i dalje prodaje zdravim hranama. Od sušenog voća se prave i čajevi, koji imaju posebnu aromu. Država nije u većoj meri prepoznala ovaj vid proizvodnje, pa Jankovići, za sada, nisu koristili subvencije.
Najviše se traži čips od jabuke
Čips od jabuke u sebi zadržava sve vitamine i zdrave materije, jer se prilikom sušenja samo izbacuje voda iz voća. Ovaj proizvod je pogodan za ljude koji vode zdrav način života, kao i za dijabetičare, jer je odlična zamena za grickalice i slatkiše.
Kada su počeli da se bave ovim poslom bilo je teško doći do kupaca, jer naši ljudi nisu navikli na ovakav proizvod, ali unazad dve godine proizvodnja se shodno tražnji proširila. Najviše se traži čips od jabuke, a za njim odmah sledi sušena kajsija kao i tradicionalna šljiva.
Suvo voće bi uvek trebalo da bude na stolu, a naročito je dobar izbor pri stresnim situacijama. Ovaj zdravi slatkiš bogat je magnezijumom, koji smiruje, vitaminima B kompleksa koji hrane nervni sistem, i gvožđem koje daje organizmu vitalnost.
Sagovornik: Ljubomir Janković, prerađivač voča iz Mladenovca