Tov bikova i svinja i stado od 120 ovaca

0
2163
Agrosaveti---tov-bikova---svinje---ovce---Salas-Crnobarski---02

TEŠKO PROLEĆE ZA STOČARE – cene niske, otkup slab

Selo Salaš Crnobarski kod Bogatića je poznato po dobrim stočarima. Jednog od njih, Vladana Miljevića, je posetila i naša ekipa. Vladan se bavi tovom svinja, bikova, a ima i stado od 120 ovaca. Uprkos brojnim izazovima, štale su pune. Kada pričamo o ovčarstvu, posebno je bilo teško tokom vanrednog stanja.

Spyrale Adama 1120x1080

“Ove godine je prodaja jaganjaca bila očajna. Cena je bila nikakva, ali nije bilo toliko ni potražnje. Ono što se prodalo, bilo je u sivoj zoni, pa nismo dobili ni one 2000 dinara podsticaja.” – kaže Vladan.

Kao što smo rekli, naš domaćin se bavi i tovom, te kako kaže, jedna proizvodnja nadopunjuje drugu. Vladan i njegov rođeni brat funkcionišu kao jedna firma, a godišnje utove do 100 bikova. Ova grana stočarstva je doživela i uspone i padove tokom poslednjih nekoliko godina. Naši domaćini ne odustaju, jer su godine iskustva iza njih. Kako kaže Vladan, izvadile su ga svinje i ovce, kao i subvencije na količinu.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti---tov-bikova---svinje---ovce---Salas-Crnobarski---01

“Ako kupite tele koje košta 600 eura i teško je 150 kila, pa ga tovite godinu dana i treba vam tona i po koncentrovane hrane i seno, pa ga prodate za 1000 eura, gde je tu računica? Kako može 400 eura da plati rad, struju, mehanizaciju, hranu?” – pita se naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Afrička kuga svinja: Pet žarišta sanirano u Banatu, bolest evidentirana i u Boru

RAZMENA KUKURUZA ZA BIKOVE – PARITET BIO DOBAR

Robna razmena bikova za kukuruz je protekla dobro. Mnogim tovljačima bikova je značila puno, kaže Vladan.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

“Meni je puno značilo. Ne zbog kukuruza, već zbog toga što je paritet bio dobar, pa sam za bikove dobio više nego da sam ih prodao za pare. Međutim, nije ta razmena rasteretila tržište, jer se cena nije promenila.” – smatra Vladan.

Agrosaveti---tov-bikova---svinje---ovce---Salas-Crnobarski---03

Puno je problema u domaćem stočarstvu. Trenutne podsticaje naš domaćin pozdravlja, ali ono što ističe kao problem, jeste nedostatak jasne poljoprivredne strategije koja bi usmerila proizvođače u kom pravcu da se kreću, kako bi sve postalo smislenije i sigurnije. To se posebno odnosi na stočarstvo, dodaje Vladan.

“Mi ne funkcionišemo prema zakonima, nego prema uredbama. Mi se bavimo proizvodnjom u nekom krugu u kojem nije sve do kraja rečeno. Svake godine se donosi neka nova uredba, a ako sam ja na pola tova, ja joj se ne mogu prilagoditi. Kada bismo mi znali šta je dugoročan plan, kada bi vlast, koja je bila, koja jeste i koja će biti, shvatila poljoprivredu ozbiljno, donela bi i neka sistemska rešenja.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Tov junadi u Sanadu

Vladan ima četvoro dece i svi rado učestvuju u svakodnevnim obavezama na farmi. Iako bi on voleo da njegov sin ostane na gazdinstvu i da se bavi poljoprivredom, siguran je da ga neće forsirati na to, ako se nešto ozbiljnije ne promeni u budućnosti.

Prethodni tekstMovento – insekticid za zdrave voćnjake
Sledeći tekstBobcat: Novi šumski malčeri

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime